parkovacia kamera Smax2
-
- Člen klubu
parkovacia kamera Smax2
Rychly navod na instalaciu original kamery. Nemam nafotene vsetko, popis tiez len heslovite.
Kamera sa nachadza v strede nad SPZ, v lesklej liste. Je tam cierna plastova zaslepka, ktora sa vylupne. Lista musi ist dole. Drzi na 4 maticiach a plastovych stuploch. Treba odstrojit 5. dvere. Odporucam demontovat aj aspon jedno zo svetiel a z tej strany odcvakavat listu. Ci ma auto pripravu sa da zistit v konektore v streche. Oznaceny je na predoslom obrazku. Treba povolit stropnicu, aj na Bckovych stlpikoch, aby sa nelamala. Takto vyzeraju konektory v aute. Ak je v strednej sekcii viac vodicov, priprava tam je. Toto je protikus, konektor s kabelaze dveri. Ak auto nema kameru, v strednej sekcii je myslim 1 vodic. Kabelaz kamery ich ma 5. Velka radost, kamera osadena, po zapojeni a aktivacii kamery v APIMe....radost skoncila, nesiel obraz. Chybal prepoj do APIMu. Treba vyhadzat stredovy konzolu, nejako takto: Postup: vycvaknut pozdlzne listy po bokoch stredovej konzoly (odpredu dozadu po krajoch lesklej casti), vycvaknut listu okolo riadiacej paky, vytrhnut celu cast z leskleho plastu (nie su sroby, len cvocky, ale musia byt demontovane spominane listy), odsrobovat schranku s USB a zapalovacom (4 sroby v rohoch), uvolnit sroby na spodnej hrane panelu klimy (2 sroby) - ten ide cely dole aj s ovladanim radia a ramceku okolo obrazovky naraz, je to jeden diel. Aby sa dal strhnut, treba este vycvaknut prieduchy pri obrazovke.
Konektor, kde koncili kable pripravy pre kameru je dole na podlahe. Zhora sa da iba rozpojit a to je tak vsetko.
Aby sa tam dalo dostat rukou zhora (ako na obrazku) treba este zhodit 2 plasty, ktore su v tej diere pod stredovou konzolou, vodicovi pri pravom kolene.
Do konektora sa da pripichnut zboku, takze zhodit este bocny panel stredovej konzoly. Pinout APIMu je tu:
https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Ford ... nout.shtml
Ide o piny 14, 15 a 33
V podlahe su to piny:
17 (video-), 18 (video+) a 19 (tienenie/kostra)
Ja som na tento prepoj pouzil vykuchany kabel z 5. dveri, ktory som demontoval z auta - tie mensie piny su rovnake.
Dakujem zaqikovi za set kamery a pomoc na dialku s doplnenim kabelaze.
Kamera sa nachadza v strede nad SPZ, v lesklej liste. Je tam cierna plastova zaslepka, ktora sa vylupne. Lista musi ist dole. Drzi na 4 maticiach a plastovych stuploch. Treba odstrojit 5. dvere. Odporucam demontovat aj aspon jedno zo svetiel a z tej strany odcvakavat listu. Ci ma auto pripravu sa da zistit v konektore v streche. Oznaceny je na predoslom obrazku. Treba povolit stropnicu, aj na Bckovych stlpikoch, aby sa nelamala. Takto vyzeraju konektory v aute. Ak je v strednej sekcii viac vodicov, priprava tam je. Toto je protikus, konektor s kabelaze dveri. Ak auto nema kameru, v strednej sekcii je myslim 1 vodic. Kabelaz kamery ich ma 5. Velka radost, kamera osadena, po zapojeni a aktivacii kamery v APIMe....radost skoncila, nesiel obraz. Chybal prepoj do APIMu. Treba vyhadzat stredovy konzolu, nejako takto: Postup: vycvaknut pozdlzne listy po bokoch stredovej konzoly (odpredu dozadu po krajoch lesklej casti), vycvaknut listu okolo riadiacej paky, vytrhnut celu cast z leskleho plastu (nie su sroby, len cvocky, ale musia byt demontovane spominane listy), odsrobovat schranku s USB a zapalovacom (4 sroby v rohoch), uvolnit sroby na spodnej hrane panelu klimy (2 sroby) - ten ide cely dole aj s ovladanim radia a ramceku okolo obrazovky naraz, je to jeden diel. Aby sa dal strhnut, treba este vycvaknut prieduchy pri obrazovke.
Konektor, kde koncili kable pripravy pre kameru je dole na podlahe. Zhora sa da iba rozpojit a to je tak vsetko.
Aby sa tam dalo dostat rukou zhora (ako na obrazku) treba este zhodit 2 plasty, ktore su v tej diere pod stredovou konzolou, vodicovi pri pravom kolene.
Do konektora sa da pripichnut zboku, takze zhodit este bocny panel stredovej konzoly. Pinout APIMu je tu:
https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Ford ... nout.shtml
Ide o piny 14, 15 a 33
V podlahe su to piny:
17 (video-), 18 (video+) a 19 (tienenie/kostra)
Ja som na tento prepoj pouzil vykuchany kabel z 5. dveri, ktory som demontoval z auta - tie mensie piny su rovnake.
Dakujem zaqikovi za set kamery a pomoc na dialku s doplnenim kabelaze.
Naposledy upravil(a) stano. dne 05.06.2024 08:07, celkem upraveno 3 x.
-
- Člen klubu
Re: parkovacia kamera Smax2
A teraz este otazka:
Kamera povolena v APIMe, obraz ma, zobrazuje aj farebne pruhy. Ale nefunguju natacacie pruhy, a nejde ani zoom kamery (v nastaveniach Sync je povoleny, po kliknuti na + v rohu sa nic nedeje). A nejde ani oneskorenie kamery, po preradeni z R ju okamzite vypne.
Cez forscan som dal v BCM poloznu nejaky New Network Connect alebo nieco take. To zbehlo. A potom Calibrate rear camera nefunguje, padne na nejakych 8-10%.
Co s tym? Treba nieco este nastavit, alebo inak aktivovat?
Kamera povolena v APIMe, obraz ma, zobrazuje aj farebne pruhy. Ale nefunguju natacacie pruhy, a nejde ani zoom kamery (v nastaveniach Sync je povoleny, po kliknuti na + v rohu sa nic nedeje). A nejde ani oneskorenie kamery, po preradeni z R ju okamzite vypne.
Cez forscan som dal v BCM poloznu nejaky New Network Connect alebo nieco take. To zbehlo. A potom Calibrate rear camera nefunguje, padne na nejakych 8-10%.
Co s tym? Treba nieco este nastavit, alebo inak aktivovat?
- ZaQik
- Admin
pro couvaci kameru se pouziva jeden parametr v APIMu (tos povolil), jeden v PSCM (ten byva povolen, ale radeji to zkoukni - prvni blok) a dva v BCM (v jednom bloku je typ navadecich pruhu a v nekterem z dalsich je polozka "Slave Exist RVC Cfg") ... pokud budes mit vse spravne, probehne inicializace noveho LIN modulu a navadeci pruhy jsou funkcni
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
-
- Nováček
Ještě jiný pohled - Smax nepoužívá pro kameru LIN sbernici? Píšeš jen o dodělání propojení s APIMem, ale o LIN do BCM ne?
-
- Člen klubu
Zaqik: Dik, skusim pohladat cisla blokov.
Vacil: To by nesiel obraz, nie? Zaroven, LIN tam asi teda je, ked to ma aj citanie znaciek od vyroby (?)
Vacil: To by nesiel obraz, nie? Zaroven, LIN tam asi teda je, ked to ma aj citanie znaciek od vyroby (?)
- ZaQik
- Admin
obraz by i bez LINu sel ... ale tady urcite bude, protoze je to soucast podlahove elektriky a tam priprava byla ... ale pro jistotu ke kontrole: ve stropnim konektoru pro pripojeni patych dveri je video na pinech 12, 13 a 14, napajeni na pinu 1 a LIN BUS na pinu 6
predpokladam, ze v zadne jednotce neni chyba kvuli kamere
predpokladam, ze v zadne jednotce neni chyba kvuli kamere
-
- Člen klubu
Osadenie konektorov je nafotene. Stropnicu sa mi uz fakt nechce davat dole. Popravde ani netusim cislovanie pinov v tom zlozitom konektore na streche.
Nie, chyba nie je nikde. Skusim najprv to, co si pisal v 1. prispevku.
Nie, chyba nie je nikde. Skusim najprv to, co si pisal v 1. prispevku.
- ZaQik
- Admin
6 je osazena
-
- Nováček
Byl to jen nápad, vzhledem k tomu, ze ve stropnici měl sice konektor plně osazenej, ale jen dopředu tunelu, do apimu už ne a musel propoj dodělávat
-
- Člen klubu
PSCM nebol povoleny. 730-01-03: **xx-xxxx-**xx prvu cast som prepisal na 01, poslednu cast mam iba 1 Bajtovu, takze tam som nevedel 01 dopisat.
Treti blok myslis 726-03- ? tam som nic s lanjanmi nenasiel.
Slave Exist RVC Cfg - 726-39-02 som zmenil.
Na forscan fore som nasiel aj:
"726-34-1 my original configuration was XX00 XXXX but for dynamic lanes and parking camera zoom it must be XX19 XXXX."
Ani to nepomolo.
Ked dam LIN New Module Calibration, tak to dobehne. Nevsimol som si, ani pri prvom spusteni, ze by to nieco extra vypisalo (ze naslo novy modul).
Ked dam Rear Camera Calibration tak stale pri 8% skonci s chybou.
Alebo treba nejaky postup s reinicializacion jednotiek? Dal som Reboot BCM a Reboot PSCM.
Treti blok myslis 726-03- ? tam som nic s lanjanmi nenasiel.
Slave Exist RVC Cfg - 726-39-02 som zmenil.
Na forscan fore som nasiel aj:
"726-34-1 my original configuration was XX00 XXXX but for dynamic lanes and parking camera zoom it must be XX19 XXXX."
Ani to nepomolo.
Ked dam LIN New Module Calibration, tak to dobehne. Nevsimol som si, ani pri prvom spusteni, ze by to nieco extra vypisalo (ze naslo novy modul).
Ked dam Rear Camera Calibration tak stale pri 8% skonci s chybou.
Alebo treba nejaky postup s reinicializacion jednotiek? Dal som Reboot BCM a Reboot PSCM.
- ZaQik
- Admin
PSCM:
730-01-03 x1xx xxxx xx
BCM:
726-39-02 xxxx x1xx xxxx
726-34-01 xx19 xxxx xxxx
+ inicializace LIN ... to vzdy stacilo
(samozrejme jeste povolit kameru v APIMu)
730-01-03 x1xx xxxx xx
BCM:
726-39-02 xxxx x1xx xxxx
726-34-01 xx19 xxxx xxxx
+ inicializace LIN ... to vzdy stacilo
(samozrejme jeste povolit kameru v APIMu)
-
- Člen klubu
Nejde. Mal som to nastavene, ako som uz pisal. Skontroloval som to este raz.
Skusil som znovu LIN inicializaciu a kalibraciu. Forscan 2.4.11 beta, aj 2.3.59 stable.
Vnutorny test BCM nepise chybu.
Po spusteni LIN New Module alebo kalibracie kamery vypise zlty vykricnik Steering Column Lock Power Control - On, to nema dufam ziadny vplyv.
V APIMe je povolena, inak by nemala obraz, nie? Tam to je len jedna polozka (?)
Nemoze byt problem teda s tou LIN zbernicou? Ako to skontrolujem?
Skusil som znovu LIN inicializaciu a kalibraciu. Forscan 2.4.11 beta, aj 2.3.59 stable.
Vnutorny test BCM nepise chybu.
Po spusteni LIN New Module alebo kalibracie kamery vypise zlty vykricnik Steering Column Lock Power Control - On, to nema dufam ziadny vplyv.
V APIMe je povolena, inak by nemala obraz, nie? Tam to je len jedna polozka (?)
Nemoze byt problem teda s tou LIN zbernicou? Ako to skontrolujem?
-
- Člen klubu
Este mi napada, ked nebol aktivovany ten jeden bit v PSCM, ci tam nemoze byt zabudnute este nieco. Predpokladam, ze vsetky auta, co si robil, mali parkovacie senzory. Toto nema ziadne.
- ZaQik
- Admin
uz me napada jen low-end verze BCM (takto je to u FF3), ale cekal bych chybu sbernice LIN ...
-
- Člen klubu
Pruhy sa zjavili. Dovod neviem. Inicializacia nebola uspesna, ale uz to funguje