Jsem majitelem FF 1,6 kombi rv 00 asi 4 měsíce. Samozřejmě, že tyhle stránky jsem objevil asi 2 dny po koupi

Moje žena ( jezdí s ním cca 80% jízd) mi řekla, že jí při jízdě občas zabliká kontrolka s baterkou a že se ji zdálo, že pohasínávaly světla.
Oznámil jsem diagnózu - závada v dobíjení, a po cestě do práce jsem auto zavezl do autoriz. servisu. (cesta cca 20km - kontrolka blikla 1x asi na 5s) V servisu připojili na diagnostiku a řekli vadný alternátor, nutno vyměnit za nový ( cca 14000,-CZK) To se mi nezdálo, zeptal jsem se, proč ho neopraví ( uhlíky,...), řekli, že se vyměňují, údajně inteligentní altík, komunikuje s řídící jednotkou atd.. Vzal jsem si auto, že ho nechám prověit jinde- v servisu na altíky a startéry - prověřený z historie - O.K.)
zaplatil jsem diagnostiku, a pak jsem si všiml v zak. listě napsáno - alt. odpojen. Na můj dotaz co to je, uvedli, že altík háže do říd.j. chybu a auto bez odpojení alt. nelze nastartovat, při zpětném připojení hrozí poškození ŘJ a pokud chci někam jet, tak pouze kousek na baterku. Odjel jsem, do servisu altíků to bylo cca 5km. tak jsem to riskl. V pohodě dojezd, domlouvám se s pánem, diví se, že by altík omezoval ŘJ, připojuje ho, auto startuje bez problémů, proměřuje dobíjení ve všech režimech, vše v tu chvíli O.K. Říká, že altíky u FF jsou komplikovanější. ale že ho rozdělá, prověří uhlíky a kroužky a pak se uvidí..
Chtěl bych poprosit všechny co do toho trochu vidí o radu:
- je možná oprava alternátoru na FF?
- je možné, aby altík omezoval ŘJ, popř. ji zničil?
- netahali mě v autoriz. servisu za nos?
Děkuje a zdraví Blekota