mám následující problém: Po výměně prokluzující spojky jsem si všiml, že je motor (Tddi 66kW) najednou hlučnější a hůře táhne. Nejdříve (při odjezdu ze servisu) jsem si myslel, že jen zbytečně slyším trávu růst, ale když mi můj dojem opotvrdil soused, který se mne zeptal co že se mi stalo s autem, začal jsme se tím zabývat více a zjistil následující, předtím nepozorované projevy:
- Motor má najednou traktorový zvuk (zhruba jako staré TDI PD za studena), který nevymizí se zahřátím motoru, což předtím nebylo.
- při sešlápnutí plynu mezi cca 1/4 - 3/4 se z motoru ozývá mimo obvyklého zvuku také cosi, co bych nazval klepání ventilů, protože mi to připomíná klapání ventilů u škodovky 125, kterou jsem před lety měl a která tohle dělala, když člověk nepřeřadil do kopce a dusil motor v nízkých otáčkách. Při větším zatížení (sešlápnutí plynu) a při jízdě z kopce = brzdění motorem je motor stejně hlučný, jako dříve - bez onoho klepání/rachtání.
- Pokud jedu po dálnici, motor nad 100 km/h netáhne. Pokud (byť pomalu) sešlápnu plynový pedál až na podlahu, auto má tendenci zrychlovat VELMI vlažně. Tohle zrychlení se zlepší, pokud plynový pedál povolím. Opět mi to připomíná starou škodovku, kdy člověk musel dávat pozor, aby zbytečným přílišným/příliš rychlým šlapaním na plyn neutápěl motor v benzínu. Dostat auto nad 140km/h tachometrových jde v podstatě jen z kopce.
- Turbo není oproti dřívějšku slyšet. Dříve lehce bylo.
- Po delší jízdě (řekněme 30 minut) se mi stáva že při zastavení (vyřazeno, spojka sešlápnutá i nesešlápnutá) začne motor běžet nepravidelně. Při jízdě motor necuká.
Dodatek: Nejde o to, že bych si snad myslel, že má spojka přímou souvislost s chodem motoru, ale že možná při její výměně došlo k poškození či změně něčeho, co tyhle trable způsobuje. Prostřednictvím spolužáka co má autodílnu jsem například zjistil, že je prasklý vlnovec na výfukovém potrubí za katalyzátorem. Díl jsme vyměnili, ale zasadní vliv na projevy motoru to němělo - trvají dál.
Děkuji za případné tipy!