Ahoj, měl jsem problém s teplotou motoru, nejdříve se přehříval, pak zase nezahříval...po konzultaci s kamarádem vyměněno čidlo teploty chladicí kapaliny ŘJ - zdálo se, že to pomohlo, žádné extrémy už od té doby nenastaly. Zanedlouho to však začalo zlobit znovu, sice méně, ale přesto se toho s nadcházející zimou trochu bojím... Pokud je motor v zátěži, např. na dálnici (kde trávím 90% času), je teplota ok, přesně v polovině. Stačí ale ne chvíli vyřadit a hned klesá, někdy i pod méně než čtvrtinu stupnice. Je i znát , že auto v tu chvíli méně topí. Někdy také velice dlouho trvá, než se kapalina zahřeje. Velice zvláštní také je, že i když je někdy teplota nízká, stačí na vypnout motor, chvíli počkat, nastartovat a v tu chvíli je zase vše ok (teplota téměř okamžitě vyskočí). Někdy se také stane, že teplotu drží ukázkově i při krátké jízdě po městě...
Je mi jasné, že chyba bude v jednom ze dvou termostatů. Říkal jsem si, že nejdříve zkusím vyměnit ten malý, mechanický (pokud by nefungoval ten větší, tak by se motor předpokládám zahříval ještě hůře..?). Pokud mi ale někdo řekne, že je to blbost, že ten malý to dělat nemůže, poslechnu a vyměním..
Díky za názory!
Auto Mondeo Duratec 2.0 107 kw, 2001.