Stránka 1 z 2

Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 21.05.2011 00:14
od tomason

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 21.05.2011 11:29
od Janjan
Je to smutné čtení. Bohužel, peníze jsou i u pekařů až na prvním místě. To, že je těžké koupit skutečně DOBRÝ chleba je asi fakt. Navíc, ta změna k horšímu probíhá pomalu a plíživě, takže si člověk ani neuvědomí, že už vlastně jí něco jiného než chleba. Byl jsem před časem na nějaké oslavě, na stole byly obložené mísy a ošatky s CHLEBEM. A tam jsem si s hrůzou uvědomil, že není chleba, jako CHLEBA! Má někdo z Třince a okolí tipy na dobrý a poctivý CHLÉB?

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 21.05.2011 16:50
od Horác
Bohužel tě nepotěším,nikde v Třinci jsem nenatrefil na skutečně dobrý chleba. Je tady sice plno pekáren,na autobusáku začali ve stánku prodávat i pečivo z Dolní Lomné,ale.... všechno to je asi děláno z těch unifikovaných sraček, za čerstva je sice jedlý,po dvou dnech už krajíc neukrojíš,rozdrobí se při krájení na milión drobků.... když místo té nevzhledné obludy na autobusáku ještě stála stará dobrá pekárna,voněl chleba na kilometry,stávaly tam fronty lidí na chleba(ne proto,že by jinde nebyl), kilovka po převratu za čtyři koruny,horký rovnou z pece,jen jsem ho dostal do ruky utrhl jsem patku a jen tak místo zákusku.... mám firmu 30metrů od toho původního prodejního místa. A pak se začalo modernizovat,stavět a šetřit a teď stojí kilo chleba 30 korun a kvalita skutečně mizerná,stejně tak jako většina současných potravin :bebng: .

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 21.05.2011 17:51
od Janjan
Jo, to je smutný. A v Těšíně na náměstí, tam bývala pekárna, nebo ještě je. Prý tam prodávali ještě poctivý chléb.

P.S.: Toho Tvýho oranžovýho ďáblíka jsem viděl několikrát v Těšíně u Lidlu. Aspoň si myslím, že jsi to byl Ty, podle podpisu :wink: .

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 21.05.2011 19:26
od Stenly
Pravdu má Xindl X - je to jen chémie :cry: :cry:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 21.05.2011 19:37
od C-Maxis
Onehda jsem cetl clanek, ze driv vezni opravdu mohli prezit o chlebu a vode i roky. A nyni pry clovek vydrzi na chlebu a vode jen 1-2 mesice a zemre "hlady".

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 22.05.2011 09:10
od Robertilos
Janjan> jestli chceš poctivý chleba, zajeď si někdy do pekárny v Klimkovicích na náměstí. Není to sice v okolí třince, ale je to v MS kraji :wink: Jejich chleba prostě nemá konkurenci. I po týdnu má dobrou konzistenci a dá se krásně jíst. Pekárna má otevřeno nonstop, myslím kromě soboty. Kolikrát se tam stavím třeba v noci, když odněkud jedu a pekař mi dá horký, krásně vonící bochník(okamžitě provoní celé auto) :palec_nahoru:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 22.05.2011 10:13
od Janjan
Děkuji, je to sice z ruky, ale občas mám cestu kolem Klimkovic, takže se můžu zastavit. :bravo22:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 23.05.2011 10:27
od Horác
Janjan - ty Klimkovice můžu jen doporučit,roky jsem tam jezdil ke kámošovi a domů vždy s pecnem horkého,voňavého a pak už jen za jízdy okousaného chleba...
A pak je ještě jedna možnost,jak se dostat k opravdu dobrému chlebu,kup si domácí pekárnu,nejlépe českou velkou Etu,dá se koupit za dobré peníze. Práce jednoduchá,po pár pokusech na to příjdeš.... můžeš používat různé nachystané směsi, moc sice neušetříš ale máš to bez experimentů. Anebo další cesta je mrknout na net,vybrat nějaký osvědčený recept,koupit dobrou mouku(dneska koupíš žitnou chlebovou třeba i v tesku) a za chvíli máš na krku mlsné sousedy... A taky to používám někdy místo budíku,nachystáš si pekárnu na odložený start, ať ti dopeče chleba třeba na snídani a určitě se bez problémů vzbudíš půl hodiny před dopečením :perfect:
Jo a za tím Lídlem jsem to já...

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 23.05.2011 12:37
od C-Maxis
Skoro to vypada, ze na chleba je hrozne moc dulezity kvalitni kvasek. Pouze z kvasnic to neni ono.

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 23.05.2011 18:44
od Janjan
O tom kvásku jsem slyšel, že je hodně důležitý. A právě chleba s kváskem je dnes asi rarita. :(

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 23.05.2011 19:14
od tomason
U nás začli prodávat nějaký pasecký chléb už ho nekupuji,protože se rozpadá a nejde krájet ani nic namazat a není ani dobrý zřejmě to je nějaký fujtajbl :puke_r:

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 23.05.2011 20:18
od C-Maxis
Jsem se trochu zacetl do clanku o vyrobe chleba. Drobivost a rychle tvrdnuti krom jineho zpusobuje vyssi teplota pouzita pri peceni - aby se to upeklo drive. Kvasek je sice take z kvasnic, ale je jich tam mene a chleba tolik "nevoni" po drozdi. Jen to kvasku trva 2-6 dni, nez je pouzitelny. Obavam se, ze lidi zerou presne to, co jsou ochotni zaplatit. Myslim celkove.

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 24.05.2011 08:01
od losky
Neplést si "kvásek" terý prodávají v barelech, nebo sušený v pytlích a KVÁSEK.

Ten pravý KVÁSEK není z žádného droždí. Je to pouze mouka a voda, která se nechá skvasit několik dní až se v ní rozmnoží bakterie.

Kód: Vybrat vše

Vezmeme-li celozrnnou žitnou mouku a smícháme-li ji s vodou v poměru zhruba 1:1, dojde k tomu, že vodou aktivované enzymy ze zrna začnou rozkládat škrob na jednodušší cukry a jejich přítomnost probudí spory spících kvasinek a bakterií obsažených v mouce. Produktem metabolismu těchto mikrobiálních kultur je právě oxid uhličitý kypřící těsto a různé další jednoduché organické látky, na příklad kyseliny mléčná a octová, které vytvářejí typicky nakyslou chlebovou vůni a současně chrání kvásek před napadením cizorodými bakteriálními či plísňovými kulturami.

Kvásek se nechává několik dní zrát tak, že se každý den přikrmuje novým přídavkem mouky a vody. Ze zralého kvásku se odebírá část, která se stává základem chlebového těsta nebo třeba typické krkonošské polévky kyselo. Malá část kvásku, tzv. nátěstek, se vždy nechává jako základ pro další těsto. Takovýmto způsobem se udržoval v pekařstvích kvásek často po celé generace a vzhledem k tomu, že tak vznikaly specifické mikrobiologické kultury, výsledná chuť chlebů z různých pekařství se lišila.

Re: Jak se dělá dnešní chleba co splesnivý za tři dny :-(

Napsal: 24.05.2011 09:51
od C-Maxis
JJ, jen se nekdy dava hodne male mnozstvi kvasnic do toho "praveho" kvasku pro lepsi nastartovani. Pak uz se jede jen s tim kvaskem "do nekonecna".
Podobne je to s jogurtem. Jednou vyrobis a uz jen pouzivas mleko a pridavas cast sveho jogurtu od minule.
Pokud ale nekdo dela chleba jen obcas (1 za mesic treba) , ten nekonecny kvasek na to neni vhodny. Tak dlouho do dalsiho peceni nevydrzi.