Jako zajet nové auto...
-
- Nováček
Jako zajet nové auto...
Zdravím... Máme doma už skoro 4 roky FoFo 1,8 16V benzin, komb. r.v. 99 (185000 km), jsme s ním max. spokojeni, krom pár drobností, motor nás nikdy nezklamal. Sice trosicku vetsi spotreba, ale da se to prekousnout... Potrebujeme se ženou ještě jednou auto... Takže opět vyhrál Focus... Jak jsem jej videl byla to láska na první pohled... Mám jej doma cca týden .. Je to 5dv. FoFo, 1.6 TDCi , 66kW , fungl nové ... Nikdy jsem úplně nové auto neměl.Můj dotaz má směřovat k tomu jak auto správně zajet??? Mám teď najeto asi 500 km, jedna dálková jízda, ale kombinované cesty... Na kolik můžu auto vytáčet atd. , jak zrychlovat, kdy řadit, v kolika otáčkách... Zkoušel jsem jet i na dálnici ale spotřeba při 130 kolem 6 - 7 L... Jinak dlouhodobý průmě se drži kolem 4,5 - 5 L ... Moc děkuji
Ford Focus 1,6 TDCi, 5 dv., r.v. 2009
- tomason
- Test driver
Re: Nové auto...
Já myslím nic speciálního jen studená do 2250 otáček.Po divoké jízdě dálnicí nechat chladit turbo .Při parkování samozřejmě neprošlapovat plyn a ihned vypínat motor,jak to někdo dělá u benzínu.Stačí poslouchat motor on sám ti dá vědět co potřebuje.Poslední nepodtáčet motor to CR nemají rády 1250 minimum asi.Občas mu zas tu pavučinu vymést,aby nebyl lenochod.Hlavně mu dej značkové papání ať nemá nějaký průjem Vervu,top Q,Diesel tech apod.
byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
-
- Nováček
Snažím se tankovat u lepších pump, žadné tesco atd... Všim jsem si, že to auto má sílu při rozjezdech, i při mírném "polechtání plynu" jde cítit jak to člověka zařezává do sedaček... Vím, že se ještě spotřeba bude měnit... Prodejce říkal, že nové auta už bývají zajeté, ale sám tomu moc nevěřím... A prac. otáčky cítím tak kolem 1400 až 2000 ot. , samozřejmě že teď v zimě nechávám autíčko tak 5-10 min. po nastartování zahřát, ať se olej dostane všude..
- stand
- Zkušený
netočit za studena, dlohodobě nezatěžovat vysokýma otáčkama, nejezdit monotóní rychlostí střídat jízdní režimy.
Zahřívat je nesmysl, vyrazit defenzivním tempem dokavad se motor nezahřeje!
Zahřívat je nesmysl, vyrazit defenzivním tempem dokavad se motor nezahřeje!
- BobTDCi
- Zkušený
Ak už chceš mať dobrý pocit - tak ho nechaj klepkať ale maximálne minutu - viac to nemá absolútne žiaden význam....
Po minúte prúdi olej aj v tom navzdialenejšom a najtenšom kanáliku aj tom najkomplikovanejšom motore. Takže záťaž bez mazania - tzv. "kov na kov" už ti naozaj nehrozí... A reálne dobré mazanie je až po dosiahnutí pracovnej teploty motora a aj oleja - tá je pre olej 70-80°C.
A na voľnobeh by si ho zohrieval naozaj predlho....všetky priamovstrekové diesle majú vysokú účinnosť spaľovacieho cyklu a teda primálo zvyškového/"zbytkového" po česky/ tepla...
Takže tak...

Po minúte prúdi olej aj v tom navzdialenejšom a najtenšom kanáliku aj tom najkomplikovanejšom motore. Takže záťaž bez mazania - tzv. "kov na kov" už ti naozaj nehrozí... A reálne dobré mazanie je až po dosiahnutí pracovnej teploty motora a aj oleja - tá je pre olej 70-80°C.
A na voľnobeh by si ho zohrieval naozaj predlho....všetky priamovstrekové diesle majú vysokú účinnosť spaľovacieho cyklu a teda primálo zvyškového/"zbytkového" po česky/ tepla...
Takže tak...

Seat LEON II, 1.9TDI PD 105k, 06/2010´
Predtým: Ford Focus II Titanium kombi, 1.6TDCi 110k, 10/2005´
Predtým: Renault Mégane II sedan, 1.5dCi 82k, 2004´
Predtým: Renault Clio II, 1.5dCi 65k, 2001
Predtým: Ford Focus II Titanium kombi, 1.6TDCi 110k, 10/2005´
Predtým: Renault Mégane II sedan, 1.5dCi 82k, 2004´
Predtým: Renault Clio II, 1.5dCi 65k, 2001
-
- Nováček
Re: Jako zajet nové auto...
Zatím děkuji za všechny odpovědi...
- richisan
- Zkušený
Same mudrosti...
S tym zohrievanim to neprehanaj, jediny zmysel nechat motor (CR-D) pusteny na volnobeh po studenom starte je to premazanie, ale vsetci, ktori poznaju system tychto motorov radia - cim skor vystartovat, ja ho necham bezat tak 10s. potom zaradim rychlost a kludne vyrazim /hlavne s lahkou nohou na plyne - pozor na to!/ 

-
- Nováček
Já se tady zajímám jak zajet auto, a né že bych s tím nepočítal, ale u nás doma v OV bydlí asi mamuti, a už mám promáčklé dveře(černá metalíza) se stříbrným šrámem. Parkuju z odstupem,že otevřu dveře málem celé, on asi musel vyjet a zacouvat, aby tohle vůbec šlo udělat... Hold jsme asi národ závistivců.... Jak říkám, ještě není zajeté, ale už je ojeté
... Dával jsem tomu měsíc, ale 14 dnů překvapilo i mne... Pojistku mám proti vandalismu, tak počkám ještě na jeden šrám a nechám to opravit... Ale ty nervy... Já ho chytit tak bych jej i stím autem převrátil...

- tomason
- Test driver
Tak těch pitomců bude u nás skutečně víc jak 30% Boban měl pravdu.Vážně ty lidi nechápu co za volantem dělají 

byl focus 2005 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI
je Focus 2008 1.8TDCI