Konečně téma, ke kterýmu mám co říct!
pekárnu máme už asi 3 roky, možná i 4....chleba vůbec nekupujeme (jen na dovči, tam pekošku sebou netahám). Máme GM Elektronics či jak...je stejná jako Profesor a v tý době byla v akci v Plusu za 1.500,-- kachlí...fachčí imrvére od tý doby co ji máme...
Směsi nekupuju, zdají se mi drahé a nic moc....Kupuju mouku pravou chlebovou, a to hladkou žitnou (bez žitný není správný chleba) a hladkou pšeničnou (je tmavší než klasika bílá mouka). Máme nedaleko mlýn, kde ji prodávají. Je to Mlýn Korunka, dá se najít na netu a dá se tam ta mouka i objednat a pošlou poštou balík 12 kg - namíchané kilové pytlíky (doporučuji 8 pšenič. a 4 žit.). Kilo stojí nějak kolem 13 kaček tuším....Do mouky přidávám různá semínka (slunečnice, sezam, lněný semínko....) nebo ovesný vločky, prostě jak je chuť. Nebo jde šupnout na kostky šunka, sýr a lžíce koření na pizzu - v tomto případě používám mouku klasika bílou hladkou. A je z toho super pizza-chleba. Možností je šílených! Sladký, slaný - cokoliv. Jak píše Taspy, do chleba místo vody dát pivo - super chuť! Kvasnice používám sušené, neb je můžu mít v zásobě, takový s modrým ptákem na obalu (ale ODS s tím asi nic nemá společnýho). Stojí pytlík asi bůra a do zhruba třičtvrtě kila mouky dávám ani ne plnou malou odměrku. (odměrky jsou součástí každý pekošky)
Taky zadělávám kynutá těsta, např. na knedlíky - ingredience šupnu do pekošky, za 1 hod. a 50 min. mám vykynuté hotové těsto, vyválím knedle a šup s nima na páru, za dvacet minut jsou knedlíky jak od maminky!
Jasně všechna kynutá těsta na vánočky, mazance, buchty, peču taky housky, ty ale musím uplést ručně, samosebou, ale chlapi se po nich můžou umlátit. Je dobrý do těsta na housky nakrájet angl.slaninu a navrch posypat sýrem....
Už pomalu uvažujeme o nové pekárně, klidně bych šla do tý Ety....začínáme mít odřenou nádobku, je potažená teflonem.....
Doporučuji koupit pekošku co má nádobu s dvouma hákama, líp prý promíchá těsto...
Taky v tom někdo míchal a pekl sekanou....možností je plno!
už toho psaní nechám, ale klidně se ptejte, mám už nějaký ty zkušenosti...jasně že s pekárnou...,.,