Ahoj. Rád bych oživil téma o FF ST 3, jelikož je zde téměř 30 stran o jeho vzhledu z fotek a názorů z videí o tom, jaký asi bude. Čas plyne a v roce 2017 se dá tento Focus sehnat za téměř polovinu jeho původní ceny. Čili je dostupnější a mohlo by být mezi řidiči více zkušeností.
Sám jsem řešil volbu dalšího auta a po mnohaletém bezproblémovém používání jiného Forda, jsem zůstal u téhle značky. Další adepti byli Audi A3 8p FL a BMW 3 e90 FL a ještě snad Mazda 3. Moje požadavky 5 dveří, benzín, výkonný a přitom ekonomický motor, vhodné na každodenní ježdění i velmi dlouhé trasy a neokoukanost. Audi je fajn, ale má špatnou pověst TSI motorů z té doby. BMW mě nepřesvědčilo výkonem svého šestiválce. Navíc obě prémiové značky jsou za cenu STčka starší a mají mnohem více najeto. Mazda 3 je krásná, škoda absence MPS verze.
Tak konečně k mému Focusu 2014. Jedna z posledních verzí předfacelift. Na fotkách mě moc neupoutal, ale myslím, že na živo je vzhled opravdu dobrý. Vůz není nijak přehnaně nápadný a určitě už nebudí tolik kontroverze, jako při uvedení. Nedávno vedle mě zaparkoval Focus stejné barvy, podobná kola, lehká úprava ala ST, ovšem facelift. Nevybral bych si ho, ale uznávám, že kdyby to bylo ST, možná bych hodnotil jinak.
Interiér mi vyhovuje. Čudlíků je víc, než třeba u Audi a i když jsem zastáncem decentní palubovky, nemám s Focusem problém. Mohlo by být více místa na zadních sedačkách, bohužel osazená přední Recara jsou rozměrově větší. Ohledně zmíněných Recar, mají výborné držení zad a sedací část je prostorná, jsou skvělá na krátké i dlouhé trasy. Každý, kdo v nich seděl, si je maximálně pochvaloval, ovšem s dodatkem, že být silnější, už by se nevešel. A seděli v nich lidé od 75kg do 115kg...
Podvozek je přes svou tuhost a kopírování vozovky relativně komfortní i na špatných cestách. Zde bych viděl problém hlavně v rozměru pneumatik 235/40 r18. Na dobrých cestách nemá chybu.
Brzdy jsou v normálním provozu perfektní, i při prudkém brždění z rychlostí okolo 200km/h. Ovšem nemůžete tak brzdit každou chvíli, přeci jen auto není nejlehčí a teplo narůstá.
Převodovka. Hondu Integru znám velmi dobře z dřívějších časů. Řazení patřilo k tomu nejlepšímu, co se tehdy dalo za podobné peníze koupit. ST III je dál. Někdo vytýká malinko delší dráhy, pro mě je její mechanika a řazení velká radost.
Motor, hlavní tahoun nového ST, kde označení EcoBoost je na místě. Starší ST jsem neřídil, zvuk pětiválce znám dobře například i z Fiata Coupe 2.0 20v turbo. Stejně tak se mi líbí zvuk 3.2V6 nebo VR6. Čtyřválec je oproti nim velice potichý a sportovní zvuk začíná někde v polovině otáčkoměru, kde i lehce odfukuje turbo. Jsem unavený z hluku vykuchaných tuningových výfuků starých Hond a Golfů, přesto by nemusel být zvuk nového ST tak decentní. Co se týká výkonu, použitelných otáček, charakteru motoru a spotřeby, nemám, co bych vytknul. Snad jen nové TSI motory, jaké jsou například v Seatu Cupra, mají lepší poměr výkon/spotřeba. Na druhou stranu takový Leon FR charakteru moc nepobral, ale omlouvá ho nižší motorizace.
Ford Focus ST Mk3 je radost řídit. Rád bych se pobavil s dalšími majiteli. Zde jsem zaregistroval snad jen jednoho pána s kombíkem. Jsou tu i další? Hrál si někdo z vás se sound symposerem? Měníte olej pouze 5w20?