KUTAC píše:nyco: ja som to platil v CZ...pisem aj o bodoch a tie na SK nie su
a za toto je na SK pokuta 600EUR+ coz je brutal...a brat VP ak nemas pri sebe hotovost je od veci...udajne aj ked zaplatis na dalsi den, musis tak ucinit v mieste kde ta nacapali...toto len na SK je mozne
ja na SK jazdim podla predpisov, po tych cestach sa ani inak neda...ked na dialnici roztocis na 140km/h za chvilu musis brzdit kedze dialnica konci
maximalky si skusam v Nemecku
a teraz nazad k vlaknu
Ešte to upresním a končím s pokutami...
pri prekročení čo si písal, teda o 31km (do 40km) je na Slovensku rozhranie pokuty 200-300€, s prekročením o viac to stúpa do maximálky 650€ na mieste. Ak nemáš pri sebe hotovosť na zaplatenie, môžeš platiť pošt. poukážkou, no súčasne sa zdržiava VP na 15 dní (dostaneš potvrdenie s ktorým môžeš jazdiť, platí však na území SR, lebo je slovensky), keď zaplatíš dostaneš späť VP a normálne funguješ ďalej. Odobratie VP bolo uzákonené z dôvodu, že cudzinci samozrejme nemali pri sebe hotovosť na pokutu, dostali "šek" o ktorom vedeli, že nie je vymáhateľný a ešte pred policajtom ho roztrhali a zahodili, no a pokutu samozrejme nezaplatili - tu sa jedná v 90% o vodičov TIR. Dnes keď mu policajt zadrží VP je bezmocný, lebo zo zdrapom papiera od policajta v slovenčine v zahraničí nemôže jazdiť a ver, že buď hneď alebo do druhého dňa tú pokutu zaplatí aby VP dostal späť. Zadržaný VP Ti je zaslaný tam kde si žiadaš (príslušné oddelenie polície v danej krajine, magistrát a pod., kde Ti ho po uhradení pokuty vrátia). Samotné zasielanie zadržaného VP do zahraničia je zložité, no dá sa to cez jednotlivé konzuláty, ale veľmi málo sa to využíva, lebo ako vravím radšej väčšina zaplatí a má pokoj. To len na upresnenie, že to zadržanie VP má svoj dôvod.
No ale s tými diaľnicami máš pravdu. Teraz by sa mala začať výstavba najkomplikovanejších úsekov, takže všetci na Slovensku dúfame, že sa tak aj stane:-))