Stavba domu - z coho?

Moderátor:phofy
Odpovědět
Damon
Test driver
Test driver

Re: Stavba domu - z coho?

Příspěvek od Damon » 09.10.2009 17:17

My jsme s Fofi přemýšleli do budoucna s dřevostavbou. Jenže zatím na to můžeme zapomenout protože je u nás velký problém s pozemky. Nejsou. :cry:
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 09.10.2009 22:03

madbugie píše: drevo je fajn ale ta potvora stale pracuje a pukoce a lupoce po veceroch ako dom chladne... lebo dnes zohnat dobre vysusene drevo...
Mohu taky potvrdit od kolegy, má dřevostavbu a skoro v každém spoji (kouty u stěn) praskliny a různé rozesychání - po 3 letech od postavení z toho není zrovna nadšený :cry:

Já mám po dlouhém zkoumání různých stavebních systémů zcela jasno o svém případném domu:
- rozhodně přízemní, buď typ bungalow nebo atrium (bezbariérovost na stáří nebo naopak bezpečnost pro děti; navíc si myslím, že není nic lepšího než si z obýváku/kuchyně/ložnice přímo vyjít ven na terasu/zahradu); navíc samozřejmě v závislosti na okolní zástavbě bude takový dům vždy "in" a rozhodně se neokouká :idea: ;
- vůbec bych se nebál jít do typového projektu (je jich obrovská řada a řekl bych, že si vybere každý), navíc lze provádět i drobné úpravy dispozice (posunout příčku/dveře/okna) a každá lepší firma nabízí i osazení na konkrétní pozemek;
- jednoznačně nízkoenergetická varianta (ne ovšem dřevostavba ani žádný sendvič) z porobetonu YTONG Lambda 499 mm (komplexní systém řešící jakýkoliv stavební detail) - není třeba žádná dodatečná izolace a tedy žádné tepelné mosty, neprodyšnost, pocení, plísně atd. a cena porovnatelná s "klasikou + izolace";
- topení teplovodní podlahové + v kombinaci s radiátory, centrální krbová vložka;
- centrální vysávání;
- střešní krytina betonová nebo z pálených tašek (životnost, odolnost, pevnost);
- teoreticky i solární kolektor na TUV (dlouhodobě vyzkoušeno :wink: ).

Teď už jen sehnat pozemek a hlavně prašule ... :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
Ford Focus Combi II, 1,6 benzín + LPG (74 kW), 6/2006, Blue Tonic
Obrázek

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 09.10.2009 23:36

Tak to si radsi vyresim ty tepelne mosty jak Ytong Lambdu... stejne tak centralni vysavani, pripadne komin do NED idealne blizici se pasivu noooo, nevim nevim ... ja si dam radeji sendvic, s lepsimi tepelne izolacnimi vlastnostmi za lepsi cenu... ono zase tech tepelnych mostu nebude tolik... pata zdiva se da resit bud prvni radou z ytongu, penoskla, ISO Kimmstein pripadne spravnym zateplenim soklu nebo kombinaci vyse uvedeneho. Radeji sendvic se "slabym" nosnym zdivem, odpovidajicim zateplenim, predsazenymi okny do izolace atd.
FORD Focus 1.6 16V, r.v.04/00, 5-dv. stříbrná MOONDUST, K&N, REMUS
Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 10.10.2009 14:38

:lol: :lol: :lol: ... jo jo, proč to dělat jednoduše, když to jde tak složitě, že :!: Kombinovat mezi sebou více systémů = zbytečně více problémů, protože se každý materiál chová trochu jinak (tepelná roztažnost, akustika, izolační vlastnosti, propostnost par atd. atd. ...). Sendvič v cenové relaci Ytongu rozhodně nebude mít lepší tepelně izolační vlastnosti, s těží stejné, a kde je nosnost, pevnost, stabilita ... Už jsem zvědavý na řešení těch tepelných mostů, kterých je na domku až až (nejen sokl u paty domu, ale veškerá okna, dveře, popř. vrata do garáže, niky, podhledy, navázání střechy a stopů ...). A největší sranda bude, až se do toho sendviče dostanou ptáci nebo hlodavci, to bude teprve bydleníčko. Je vidět, že stigi rád upřednostňuje klasické vysávání, pěkně s káblíkem pod nohama a dalším rozviřováním prachu :lol: :lol:

Good luck se sendvičem :lol:
Obrázek

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 10.10.2009 14:47

ybuba : v podstate jsem zastancem tvých teorií , neco jsem uz realizoval bohuzel pred 13lety byla podlahovka "nedostupná " tak jsem to resil radiatory , vysavace byly normalni a v podstate jsou to veci co mi nevadi . vložku jsme chtely ale vrtat do hotoveho se mi moc nechce takze to neresim ale pokud bych stavel neco dalsiho tak by to bylo podle tvých pozadavků . nejsem zastancem hradů-zamků , kdo to ma uklizet , bohate staci 4-5 pokojů + kuchyn a hygienicke zazemi . a poradna garaz :mrgreen:
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

Damon
Test driver
Test driver

Příspěvek od Damon » 10.10.2009 15:01

foki píše:nejsem zastancem hradů-zamků , kdo to ma uklizet , bohate staci 4-5 pokojů + kuchyn a hygienicke zazemi . a poradna garaz :mrgreen:
Nenapsal jsi to v opačném pořadí? :mrgreen:
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 10.10.2009 15:09

foki: vidím, že jsi na "stejné vlně" jako já. Jasně, kdybych stavěl dříve, tak by taky byla podlahovka a centrální vysávání někde ve vesmíru a vůbec bych to neřešil. Nyní to už je celkem běžná věc - naštěstí.
Obrázek

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 10.10.2009 15:22

co mate na mysli tym cantralnym vysavanim? normalne vysavanie kobercov alebo co? :oops:

killerhammer
Test driver
Test driver

Příspěvek od killerhammer » 10.10.2009 15:37

quickie, taky veeeelky vysavac sa dava do pivnice a vysavacie rozvody po celom dome do kazdej izby 8)
mna osobne toto vobec nelaka, co som cital, ze v tych rozvodoch sa drzia mikro-organizmy a tiez udrzba toho centralneho vysavaca nie je sranda :idea:
ja dam pekne inteligentne roboticke vysavace na kazde poschodie a kaslem na to :mrgreen:

Obrázek
Ford S-Max 2.0 TDCi, LimitedX 2014, 120kW, Frozen White Obrázek
bolo: Ford Mondeo Wagon MK4 2.5T BusinessX 2009, 162kW, Hypnotic Silver Obrázek
bolo: Ford Focus II 1.6 Ti-VCT GhiaX 2007, 85kW, Ocean Blue Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 10.10.2009 18:53

killerhammer píše:... ze v tych rozvodoch sa drzia mikro-organizmy a tiez udrzba toho centralneho vysavaca nie je sranda ...
Žádný strach, dnešní centrální vysavače vysávají také "mokrou cestou" což znamená, že můžeš vysát i rozlité kapaliny a po určitém čase lze zase mokrou cestou celý rozvod vydenzifikovat - jen si nachystáš např. kyblík s dezinfekčním roztokem a jednoduše ho vysaješ postupně od nejvzdálenějšího místa od sací jednotky, čímž pročistíš celý systém - no problem 8)
A údržba taky nemůže být nic složitého, vždyť jde v podstatě o elektromotor napojený přes sací ventilátor a filtr na sběrnou nádobu - nic složitého pro trochu zručného kutila / pro packaly (samozřejmě jako se vším) pak zbývá servis :lol: 8)
Obrázek

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 10.10.2009 20:07

ybuba: presne jsi se trefil - nechci centralni vysavani, stejne tak jako komin, nechci garaz v dome a i diky tomu se dostanu na NED. Ano, pata zdiva nebude jediny tepelny most, ale ty tepelne mosty budou stejne dulezite jak u sendvice tak u jednovrstveho zdiva. U oken se pocita s predsazenou montazi do izolace atd. atd.
Sendvič v cenové relaci Ytongu rozhodně nebude mít lepší tepelně izolační vlastnosti, s těží stejné, a kde je nosnost, pevnost, stabilita
k tomu se snad asi nema cenu ani vyjadrovat, napred si to porovnej a pak neco takoveho muzes prohlasovat. S pevnosti a nosnosti se bez problemu dostanu nad ytong (lambda 2 az 5 N/mm2, VPC 15 N/mm2) o krehkosti ani nemluvim a jak jsem psal drive
YTONG LAMBDA P2-350 PDK (tl. 375 mm) U=0.23W/m²K ; R=4.26m²K/W ; cena 833Kč/m²
VPC 240mm + PPS 200mm U=0.183W/m²K ; R=5.3m²K/W ; cena 697 (567+130) Kč/m²
jsem na tom lepe i s tepelne izolacnimi vlastnostmi. Jedine s cim teda souhlasim mozne neprijemnosti s hlodavci, ale to klidne risknu.
Nakonec, kazdy at si zvoli dle sveho. Tech systemu je na trhu spousta, neni jenom ytong nebo cihlovzduch.
Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 10.10.2009 21:40

stigi OK, nechci zde rozpoutávat akademickou debatu, k tomu toto téma neslouží a je mi zcela jedno, co chceš nebo vlastně spíše nechceš mít v domě, klidně si postav unimobuňku a obežeň si ji polystyrenem, pokud ti to vyhovuje :wink:

Jen pro upřesnění, já psal o YTONG Lambda 499 (ne o 350), takže katalogové hodnoty jsou: U = 0,17 W/m2K; R = 5,67 m2K/W; lambda = 0,085 W/mK - takže teď je to snad jasné :!: :idea:

Rozhodně nechci obhajovat systém YTONG nebo zatracovat nějaký sendvičový systém (já bych ho ale z hlediska životnosti nevolil - víme jak dopadly po letech např. Okály a jaká to byla tehdy novinka, já zastávám mimo jiné také trvanlivost stavby), jen jsem chtěl dát hlavně tip mortimerkovi.

Osobně si ale nedovedu představit bydlení v domku, u kterého skoro polovinu obvodového zdiva tvoří 20 cm polystyren, ten asi moc "dýchat" nebude :!: a hlídat si, abych nezapomněl někdy vyvětrat a hned se mi tam natáhne plíseň nebo vysráží vnitřní vlhkost, to bych taky nechtěl. To si rovnou člověk může postavit dřevotlučku z palet, obložit ji cca 25 - 30 cm polystyrenem a je na tom stejně, díky nechci :mrgreen: :mrgreen:
Obrázek

stigi
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stigi » 10.10.2009 23:42

ybuba: ani ja nechci vest zadne akademicke debaty o volbe stavebniho systemu, protoze ty stejne nikam nepovedou, kazdy bude preferovat neco jineho. VPC = Vapenopiskova cihla takze to opravdu s unimobunkou nema nic spolecneho. Obdobne je to s "dychanim" :lol: Lambdy, kterou nakonec vsichni zaplacnou zvenku silikonem a zevnitr "zazdi" lepidlem s perlinkou. To nam to pak pekne dycha, ze? :D
hlídat si, abych nezapomněl někdy vyvětrat a hned se mi tam natáhne plíseň nebo vysráží vnitřní vlhkost, to bych taky nechtěl
nevetrej, Lambda vyvetra za tebe :lol: :mrgreen: a ti co maji po zatepleni problem s vlhkosti ve zdivu, plisnemi, by mozna meli hledat duvod proc k tomu dochazi a ne se ohanet spatnym vetranim, resp. "dychanim". Kazdopadne nez pouzit klasicky ytong + 5-10cm EPS (jak se bezne dela) tak to radeji tu Lambdu.
Obrázek

ybuba
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od ybuba » 11.10.2009 10:01

:lol: ... je vidět, že ses pěkně chytnul :P , ta unimobuňka měla být samozřejmě vtipná narážka na sendvičový systém (v obecné rovině pro všechny, ne jen pro tvůj VPC), zřejmě si tu nadsázku nepochopil, no nic ... ještě by možná bylo zajímavé porovnat to "dýchání" skrz omítku a skrz omítku + 20 cm EPS - nakonec bychom se možná divili všichni :idea:

mortimerko ... pardon za zaplácávání tématu, už s tím končíme :oops:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Pokec“