Samovolné zvyšování otáček, nepadající otáčky
- pařez
- Nováček
Re: Samovolné zvyšování otáček, nepadající otáčky
zdravím všechny, celé jsem to pročetl a trochu bych rekapituloval
Já mám tyto problémy: pouze při vysokém zahřátí motoru(na ventilátor) mi při vyřazené rychlosti, pouze když je auto v pohybu, začnou stoupat otáčky a stoupnou cca na 3000 ot. potom klesnou a začnou znovu stoupat. Když sešlápnu spojku otáčky klesnou na cca 1500 ot. Jakmile zastavím(tak že se přestanou točit kola) otáčky klesnou normálně na cca 900ot.-volnoběh, motor nechcípá a jinak vše funguje normálně, když stojím na místě volnoběh krásně drží.
Z toho co jsem tady vyčetl by bylo dobré se podívat :
1- vzduchovou klapku a potenciometr váhy vzduchu - (klapka vyčištěna potenciometr výměna- nepomohlo)
2- volnoběžný ventil - (zkoušel mi měnit nějaký volnoběžný spínač - zhruba pod tím potenciometrem na skříni motoru- asi to bude ten ventil? - to také nepomohlo)
3- hadice podtlaku - zkrácena a zkontrolována hadice odvětrání klik skříně( taky to nepomohlo)
4- snímač otáček?? - to si nejsem jistý jestli tady někde padlo(zatím jsem to nezkoušel, mělo by cenu to zkusit??)
5- snímač rychlosti -(to samé co snímač otáček)
6- nějaký MAF senzor -(nemám potuchu co to je?- mělo by cenu zkusit výměnu??)
7- případně špatně nasazený rozvoďák? myslíte že to tohle může dělat? to se mi nezdá???
--Může někdo ještě něco k tomuhle poradit? případně se vyjádřit, na co jsem zapomněl a co bych mohl ještě zkusit, díky moc, určitě pomůžete víc lidem jak tady čtu. p.s. motor 1.8 Bz 99
--případně může se někdo vyjádřit, jestli mu to taky dělá, a jak tady spíše čtu - je vůbec někdo, komu tohle auto drží normální otáčky - a jaké to jsou?
Já mám tyto problémy: pouze při vysokém zahřátí motoru(na ventilátor) mi při vyřazené rychlosti, pouze když je auto v pohybu, začnou stoupat otáčky a stoupnou cca na 3000 ot. potom klesnou a začnou znovu stoupat. Když sešlápnu spojku otáčky klesnou na cca 1500 ot. Jakmile zastavím(tak že se přestanou točit kola) otáčky klesnou normálně na cca 900ot.-volnoběh, motor nechcípá a jinak vše funguje normálně, když stojím na místě volnoběh krásně drží.
Z toho co jsem tady vyčetl by bylo dobré se podívat :
1- vzduchovou klapku a potenciometr váhy vzduchu - (klapka vyčištěna potenciometr výměna- nepomohlo)
2- volnoběžný ventil - (zkoušel mi měnit nějaký volnoběžný spínač - zhruba pod tím potenciometrem na skříni motoru- asi to bude ten ventil? - to také nepomohlo)
3- hadice podtlaku - zkrácena a zkontrolována hadice odvětrání klik skříně( taky to nepomohlo)
4- snímač otáček?? - to si nejsem jistý jestli tady někde padlo(zatím jsem to nezkoušel, mělo by cenu to zkusit??)
5- snímač rychlosti -(to samé co snímač otáček)
6- nějaký MAF senzor -(nemám potuchu co to je?- mělo by cenu zkusit výměnu??)
7- případně špatně nasazený rozvoďák? myslíte že to tohle může dělat? to se mi nezdá???
--Může někdo ještě něco k tomuhle poradit? případně se vyjádřit, na co jsem zapomněl a co bych mohl ještě zkusit, díky moc, určitě pomůžete víc lidem jak tady čtu. p.s. motor 1.8 Bz 99
--případně může se někdo vyjádřit, jestli mu to taky dělá, a jak tady spíše čtu - je vůbec někdo, komu tohle auto drží normální otáčky - a jaké to jsou?
Naposledy upravil(a) pařez dne 10.09.2008 16:54, celkem upraveno 1 x.
Focus 1.6 Ti VCT, Combi, 2005
- pařez
- Nováček
Ještě bych zapomněl, poradil by někdo, kdy má spínat ventilátor chladiče při 107 st.C se mi zdá dost, nebo je to normální. Dá se nějak udělat, aby spínal dřív?
- Žofre
- Nováček
Ahoj všem, já mám trochu jiný (možná tady někde popsaný) problém. Dneska jsem zjistil při popojíždění v koloně aut (při zahřátém motoru), po vyřazení a dobrždění za předchozím autem, že se motor jakoby rozklepal, pokud to definuju správně, otáčky zůstaly ale stejné, okolo 750. Zkusil jsem to i několikrát opakovat a pořád stejný, bohužel. Poradíte mi někdo nebo hodíte mi sem odkaz na to správné vlákno? Díky předem. Žofre
Ford Mondeo Combi Trend 2,0 rv. 05/2013, diesel, Silver Moondust (met.)
- pařez
- Nováček
myslím, že zrovna na tomhle vlákně to najdeš, jestli klesají moc, tak by to mohl být ten ventil volnoběhu, ale raděj tomu ten čas věnuj a pročti to, někde to tam bude.
- spirt
- Junior
diky ORBman a silverwolf
a je to opravdu 750 ne 900, sem si nevsiml, ze tech carek je tam 5, ne 10 

- Black66
- Nováček
Zdravím, hlásím se se stejnými příznaky-kolísání ot. při vyřazené rychlosti u studeného motoru a zvyšování otáček při řazení. Zvyšování otáček jsem konzultoval s kolegou, který má ten samý motor, ale auto kupoval jako nové v 04 (najeto přes 60tis.). On tvrdí, že mu to nedělá. Podtlakové hadičky se zdají OK. Ještě poslechnu při nastartování. Volnoběžný ventil jsem vymyl a očistil dosedací plochu. Ta byla zarostlá i v místech za těsněním. Po připojení na zdroj chodí ventil pěkně čistě. Zkoušku těsnosti jsem provedl pouze ústy.Když jsem foukal do dirky proti ventilu, tak trošku propouštěl. Nevíte někdo jak velký tlak by měl udržet? A to zelené těsnění pod ventilem se dá sehnat samostatně? Čím jste ho namazali?
- Black66
- Nováček
Přidal jsem podpis. Ještě proberu s kolegou to kolísání ot.
- badboyM
- Nováček
Zdravím všechny ! Zajímavá debata - proč se nepřidat. Mam FOFO 1.8 16V rv1999. Před týdnem potkaný motor , takže nové ventily kompletně přetěsněný motor. Mechanik mě upozornil na vysoké otáčky volnoběhu (tak 1100 za studena) - moje odpověď - to je normální (hold sem si zvykl) . Pro jistotu jsem zajel na diagnostiku , kde je přímo položka seřízení škrtící klapky (dle teorií mechanika za to může ona) - klapku jsme seřídily 2x a myslím , že problém je fuč. Při jízdě s vyřazenou rychlostí jsou otáčky cca 1000 a když zastavím tak padnou na první čárku pod 1000 a už se ani nehnou - na diagnostice to ukazuje 750 otáček . Při přeřazování otáčky padají pomalu , ale můžu říct , že mi to přijde i lepší a aspoň mě to ulehčuje řazení . Nevím jestli to souvisí ale čidlo na tachometr mám nové - to staré nedávalo signál a motor měl otáčky zase moc malé a vůbec netáhl. Podle toho co tu čtu , tak pokud vám to opravdu natočí 3000 na křižovatce , tak podle toho kolik vás je , tak to asi bude normální a dá se na to zvyknout .
Ford focus ST 225 , výroba 12/2007
- pařez
- Nováček
tak od poslední doby mi zkusili vyměnit potenciometr, ventil otáček a nic nepomohlo, naštěstí si to vzali zpět. Vyměnilo se ještě čidlo rychlosti, to vypadalo slibně ale taky nic. Potom mi zkusili dát jinou řídící jednotku a prý to nedělá, tak nevím, možná ji nechám vyměnit, jestli seženu nějakou starší. Teď přes zimu prakticky nemám problémy a zjistil jsem další věc otáčky mi drží v pohodě dokud s teplým motorem nezastavím nevypnu motor a pak ještě s teplým motorem znovu nenastartuju to pak začnou otáčky při volnoběhu lítat nahoru, jak jsem popsal výše. Prostě záhada a asi to bude ta řídící jednotka, nebo vás napadá někoho něco jiné? předem díky za rady.
- Beri
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
to pařez:
mám naprosto stejnou záhadnou závadu jako dlouhosáhle popisuješ víše. Taky jsem to nějak v tomto vlákně popisoval, ale ne tak do podrobna, ale uplně sedí i s mým autem.
Akorát se to projevuje velmi zřídka, jestli si dobře vzpomínám, tak naposled někdy v létě a od té doby nic. Takže závada téměř neodhalitelná, ale jestli se to tobě projevuje častěji a pravidelněji, tak tím máš větší šanci na tuto záhadu přijít.
Přeju hodně štěstí.
Beri
mám naprosto stejnou záhadnou závadu jako dlouhosáhle popisuješ víše. Taky jsem to nějak v tomto vlákně popisoval, ale ne tak do podrobna, ale uplně sedí i s mým autem.
Akorát se to projevuje velmi zřídka, jestli si dobře vzpomínám, tak naposled někdy v létě a od té doby nic. Takže závada téměř neodhalitelná, ale jestli se to tobě projevuje častěji a pravidelněji, tak tím máš větší šanci na tuto záhadu přijít.
Přeju hodně štěstí.
Beri
Ford Focus 1.8 16V Ghia, 1999, combi

- pařez
- Nováček
nevím nevím, už jsme zkusili všechno, ale bez výsledku, mám dojem, že to má nějakou souvislost taky s teplotou, protože mi to taky dělalo spíš v létě, teď přes zimu mám pokoj, ještě bych mohl vyzkoušet čidlo teploty, třeba tam vysílá nějaké nesmysly při přehřátí, ale spíš ta řídící jednotka. Kdybych ji vyměnil a podařilo se tak dám vědět.
- Beri
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
S tou teplotou to může taky souvislet, jak jsem tak vypozoroval, že když se mi tohle stalo, tak to spíš bylo po velmi rychlé, průžné jízdě a s vysokými otáčkami, kdy to pak začlo blbnout, ale ne vždy, protože občas se taky takhle projedu a neudělá to, ale převážně se to stane po velmi neekonomické jízdě. Za normálního provozu to je OK.
Ford Focus 1.8 16V Ghia, 1999, combi

- pařez
- Nováček
taky bych řekl že to tak nějak bude, když dojde k velkýmu zahřátí, až skoro přehřátí motoru, no ještě to čidlo asi zkusím, možná kdyby dřív spínal ventilátor, že to uchladí a nebude to dělat, na diagnostice jsem měl teplotu 107 st.C což je o trochu víc než by mělo, tak uvidíme.
-
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, Na přelomu roku jsem koupil fokáče r.v.1999 2.0 16V mám dost podobný problém. Co se týče volnobežných otáček při studeném motoru tak když teď byla velka zima tak mi při startu trošku vylétli otáčky tak na 1200 ale za chvíli se dají do pořádku jak se motor ohřeje. Pokud funguje sitič zhruba jako ve fáčku tak je to v pohdě ne pokud ho teda fofo má
Můj problém je spíš při řazení vyšlápnu spojku když to udělám ja ve fáčku vyletí mi otáčky ještě tak o 500 víc a pak teprv pomalu padají dolů, takže když to nechci moc točit tak než mi spadnou otáčky tak už pouštíj spojku a tím vznikne lehkej škub už sem si sice trošku zvyk a pouštím plyn s předstihem ale celkem mi to vadí jedlikož nejsem zrovna typ co by řadil 2-3 vteřiny. No když je motor studenej a jede sytič tak je to samozřejmě ještě znatelnější. Tak podle toho co jsem si tu přečetl to vidim asi na ten volnoběžnej venti. Vzduchovej filtr mám skoro novej vámha vzduchu by měla být v pořádku. Ještě se mi stává, ne jak píše většina při dobržďování na neutrál, ale praávě při dobržďování s bržděním motoru že motor jakoby začne lehce vibrovat, ale jen někdy jako kdyby na rychlost byli danné otáčky už malé, ale nejsou. A jednou se mi stalo, že při rozjezdu mi začla zdechávat dvojka tak sem přidával přidával až se to zas najednou chytlo.
Jeste sem tu něco četl o baterii v tom bazaru to měli total vybitý samozřejmě v tom byla jiná baterie prodejce si dobrou zřejmě nechal tak jsem koupil novou a tak chvíli aotop bez napětí bylo určitě minimálně v bazaru. Dík moc za všechny info a rady

Jeste sem tu něco četl o baterii v tom bazaru to měli total vybitý samozřejmě v tom byla jiná baterie prodejce si dobrou zřejmě nechal tak jsem koupil novou a tak chvíli aotop bez napětí bylo určitě minimálně v bazaru. Dík moc za všechny info a rady

- pařez
- Nováček
Při odpojení baterie se resetují všechny hodnoty a po zapojení se znovu načítají při provozu, výrobce doporučuje po zapojení baterie nastartovat a nechat asi 2 min. na volnoběh a potom zvýšit otáčky a držet další 2 minuty při 2000 ot. ale podle servismanů si to auto i tak nakalibruje při provozu. Při studeném motoru je samozřejmě sytič takže dle teploty to bude různé ale při velké zimě je asi 1200 přiměřené. Při přeřazování asi každý fofo mírně jakoby zvyšuje otáčky, tak se to zdá aspoň ze začátku provozu, já už jsem si v pohodě zvykl, že napřed odstavím plyn a pak sešlapuju spojku, i tak se otáčky drží, je to pro motor lepší a je to tak asi schválně. Jestli to klepe, jako by nedržel otáčky, někde jsem tady četl, že to je nejčastěj ten volnoběžný ventil, jestli to ještě nezdechá, mohlo by stačit vyčištění. A taky ho pořádně zajet, protáhnout ho aby se usadil, když chudák stál v bazaru.