Příspěvek
od Bullitt » 11.05.2009 19:27
V poslední době mi začaly zlobit otáčky(kromě asi normálního pomalého padání při řazení), většinou tímto způsobem:
Po startu studeného motoru se držely velmi nízko(dílek pod 1000, nebo o kousek níže) - to asi odpovídá volnoběhu při zahřátém motoru. Motor nechcípal, ale bylo trochu na chodu znát, že studený motor by snesl trochu více. Tehdy ovšem otáčky krásně padaly při přeřazování, úplná paráda. Ovšem jenom než se motor ohřál(teploměr v půlce), pak začalo pomalé padání při řazení, ovšem otáčky zůstaly viset na 1500(vyjímečně 1200) do doby než jsem zastavil, pak rychle spadly na správnou hodnotu(dílek a kousek pod 1000), což se opakovalo pravidelně jak jsem se rozjíždel a zastavoval(v koloně), někdy ale při stání trochu více(asi 900-950) i když jsem stál delší dobu, občas vidět drobné zakolísání. Nezmizelo to ani po dlouhé jízdě. Zkusil jsem doma na volnoběh odpojit volnoběžný ventil a motor chcípnul(a nešel nastartovat bez trošky plynu), takže ventil něco reguloval, ale zřejmě nedostatečně.
Předtím po startu vyjely otáčky na cca 1500, rychle(1-2sec.) slezly na asi 1200-1100 a pak postupně s ohříváním motoru klesaly až na normální - tedy asi správně. Po ohřátí už chování korektní, až na pomalé padání při přeřazování(což ale dělalo od začátku).
Takže jsem vyzkoušel opětovnou kontrolu hadic a spojů kolem sání(všechny jako nové), vyčistil jsem benzínem ventilek odvětrání klikovky a opět škrtící klapku(ale byla čistá) - nic z toho nepomohlo, stále stejné chování. Volnoběžný ventil jsem čistil nedávno(tehdy v boji proti pomalu padajícím otáčkám) a bez zlepšení. Jezdit s visícíma otáčkama na 1500 jsem opravdu nechtěl, tak jsem se už naštval a objednal ve Fordu nový volnoběžný ventil i s těsněním(také po zkušenostech lidí, že vyčištění pokud pomůže, tak jen dočasně a koupě nového ventilu je otázkou času). Přístup k němu je u motoru 2.0(nebo 1.8 ) chuťovka, což už jsem ale věděl.
Po výměně jsem neodpojoval aku kvůli naučení volnoběhu(to můžu udělat někdy déle), chtěl jsem vyzkoušet změnu: po startu 1500ot., hned slezly na 1200, pak kultivovaně klesaly se zahříváním motoru. Řekl bych správné chování, tedy pomalé padání při řazení zůstalo, ale zdá se mi rychlejší(také rychlejší u zahřátého motoru). Hlavně už nevisí na 1500ot. a je pryč všelijaké kolísání a různé hodnoty volnoběhu.
Takže výsledek po výměně volnoběžného ventilu se mi zdá dobrý(snad to vydrží), ještě něco na ty pomalu padající otáčky při řazení. Poslední věc, co mě napadá a mívá na to vliv, je ten ventilek odvětrání klikovky, sice jsem ho vyčistil, ale nevím, jak má třeba těsnit a ten mechanizmus běhat. Nový stojí nějak kolem 700, to teď nechci dávat. Ještě když jsem tak koukal na nový volnoběžný ventil, tak je v klidu pootevřený(pružinou) a nijak se výrazně nehýbe s napětím na cívce. Tedy moje idea je, že se přivírá větším podtlakem v sání(volnoběh), tehdy ho řídící jednotka pootevírá pro řízení volnoběhu(také to chcípne, když se odpojí). Ale pokud sešlápnu plyn(menší podtlak), ventil sám se opět pootevře, a to by pak mohlo způsobit mírné zpomalení pádu otáček(ale v otáčkách bez plynu naroste podtlak v sání víc jak na volnoběh a ventil by měl zavřít tuplem a otáčky padat) - právě nevím, jak ho ŘJ řídí v době, když dám nohu z plynu, případně sešlápnu spojku=sepne spínač a řadím.
Ford Focus Mk4 HB, 1.0EB/92kW, 2021
Ford Focus Mk1 HB, 2.0i/16V/96kW, Ghia, 2004