ELEKTROINSTALACE, KOUŘ V AUTĚ !!
- bruno1
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Problém s pojistkama osvětlení
Dobrý den, prosím Vás o radu, mám problém a nemůžu přijít na to, v čem je zakopaný pes.
Popíšu to v bodech, ať to je jasnější i z časového hlediska:
1) před 3-mi dny mi odešla pojistka pravých obrysových světel - vyměnil jsem ji, ale jelikož neměli 7,5 tak jsem dal 10. Dle sdělení prodavače by to neměl být problém
2) dnes večer jsem sedl do auta, nažhavil, nastartoval a rozsvítil světla a prásk - zhasly světla, osvětlení palubovky. Našel jsem vyhozenou pojistku č. 32 - spínač světel, vyměnil 10 za 10 a jel. Avšak po cca 1,5 km jsem ucítil zápach pálící se umělé hmoty, gumy či něčeho podobného. Tak jsem zastavil, otevřel pojistkovou skříňku pod volantem a vycházel jemný dým. Vypnul jsem tedy všechno včetně klíčku a dým ustal. Po chvíli jsem odjel zpět oněch 1,5 km a dým byl úplně ten samý. Podotýkám, že vše fungovalo OK.
3) Podíval jsem se tedy na pojistky podrobněji a nalezl jsem:
a) roztavenou, ale nepřerušenou(!!) pojistku č. 32 - spínač světel
b) roztavenou, ale nepřerušenou(!!) pojistku č. 48 - pravé obrysové světla
Tím roztavením myslím roztavený plast, nikoliv roztavený jistící člen v pojistce. Žádná kontrolka poruchy nesvítila.
Vytáhnul jsem je tedy a pro jistotu odpojil i baterii (mínusový pol) a teď se ptám, protože jsem přes elektriku laik.
Budu vám vděčný za jakékoliv podněty a připomínky, případně i na mail p.holub@tiscali.cz
Taky bych se chtěl zeptat, zda neznáte někdo dobrého autoelektrikáře někde v Novém Jičíně a blízkém okolí (nemůžu jet daleko s touto závadou)
Nemáte náhodou v elektronické podobě nebo v tištěné podobě někdo elektrické schémata zapojení (pro toho autoelektrikáře), předpokládám, že by to usnadnilo jeho práci. Pokud někdo má a byl by ochotný poslat, budu moc vděčný a náklady uhradím...
Děkuju předem za jakékoliv podněty a připomínky.
Popíšu to v bodech, ať to je jasnější i z časového hlediska:
1) před 3-mi dny mi odešla pojistka pravých obrysových světel - vyměnil jsem ji, ale jelikož neměli 7,5 tak jsem dal 10. Dle sdělení prodavače by to neměl být problém
2) dnes večer jsem sedl do auta, nažhavil, nastartoval a rozsvítil světla a prásk - zhasly světla, osvětlení palubovky. Našel jsem vyhozenou pojistku č. 32 - spínač světel, vyměnil 10 za 10 a jel. Avšak po cca 1,5 km jsem ucítil zápach pálící se umělé hmoty, gumy či něčeho podobného. Tak jsem zastavil, otevřel pojistkovou skříňku pod volantem a vycházel jemný dým. Vypnul jsem tedy všechno včetně klíčku a dým ustal. Po chvíli jsem odjel zpět oněch 1,5 km a dým byl úplně ten samý. Podotýkám, že vše fungovalo OK.
3) Podíval jsem se tedy na pojistky podrobněji a nalezl jsem:
a) roztavenou, ale nepřerušenou(!!) pojistku č. 32 - spínač světel
b) roztavenou, ale nepřerušenou(!!) pojistku č. 48 - pravé obrysové světla
Tím roztavením myslím roztavený plast, nikoliv roztavený jistící člen v pojistce. Žádná kontrolka poruchy nesvítila.
Vytáhnul jsem je tedy a pro jistotu odpojil i baterii (mínusový pol) a teď se ptám, protože jsem přes elektriku laik.
Budu vám vděčný za jakékoliv podněty a připomínky, případně i na mail p.holub@tiscali.cz
Taky bych se chtěl zeptat, zda neznáte někdo dobrého autoelektrikáře někde v Novém Jičíně a blízkém okolí (nemůžu jet daleko s touto závadou)
Nemáte náhodou v elektronické podobě nebo v tištěné podobě někdo elektrické schémata zapojení (pro toho autoelektrikáře), předpokládám, že by to usnadnilo jeho práci. Pokud někdo má a byl by ochotný poslat, budu moc vděčný a náklady uhradím...
Děkuju předem za jakékoliv podněty a připomínky.
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Schemata jsou tu:
http://www.focus.kvalitne.cz/down.html
Pokud je nataveno pouzdro pojistky, tak to muze byt zpusobeno spatnym kontaktem mezi nozovym kontaktem pojistky a perovym kontaktem v pojistkove skrince. Sly ti pojistky vytahnout lehce? Ja jsem musel napriklad pojistku zhaveni vytahovat klestemi, tim prilozenym plastovym drzackem to vubec neslo.
http://www.focus.kvalitne.cz/down.html
Pokud je nataveno pouzdro pojistky, tak to muze byt zpusobeno spatnym kontaktem mezi nozovym kontaktem pojistky a perovym kontaktem v pojistkove skrince. Sly ti pojistky vytahnout lehce? Ja jsem musel napriklad pojistku zhaveni vytahovat klestemi, tim prilozenym plastovym drzackem to vubec neslo.
- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Jo pojistky šly vytáhnout lehce těmi přiloženými kleštičkami, chytil jsem to v začátku. Doufám, že nebudou utavené dráty, četl jsem mezitím fórum a zjistil, že se to řešilo v Interiéru-pojistka č.32. Popis by seděl. Ale jelikož jsem přes elektriku laik, tak pořád sháním toho dobrého autoelektrikáře, aby to prohlídl - holt mám profesionální deformaci=strach, že bych vyhořel a u hasiče by to byla jaksi ostuda
Takže jsem se rozhodl, že budu jezdit až to prohlídne a opraví...

- Jasio
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Dobře děláš. Už s tím nejezdi a pokud se budeš muset přesunout k tomu elektrikáři, tak bez světel a pro jistotu rozpoj i tu zásuvku svazku k zadním světlům. Tipnul bych, že budeš mít někde kraťase ve vedení, tak se mrkní k těm nejnachýlnějším místům. tj pod zadní lištu - osvětlení SPZ a kloubový spoj zadních dveří, ale muže to být kdekoliv a taky už může být nějaký svazek připečený, když jsi cítil spálenou gumu. Mě taky všechno celou dobu fungovalo jen se valil kouř z pod palubky, ale když se ty pojistky pořád pálily tak to chce pořádně prohlédnout. 

- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Jojo, jezdit s tím nebudu, nechám vše odpojené, než se domluvím s autoelektrikářem, ať to pořádně prohlédne. Laicky jsem zkoušel šahat na svazek drátů, které vedou od pojistkové skříňky pod volantem a byly teplé, nikoliv horké, tak si říkám (možná se jen utěšuju), že by to nemuselo být až tak katastrofické. Zaměřím se (a řeknu i autoelektrikáři), na tu pojistku č. 32 a č. 48 a na ně připojené spotřebiče (předpoklad osvětlení SPZ a svazek v kloubu pátých dveří - podle toho co jsem vyčetl na foru), ale budu mu klást na srdce, ať proměří vše - radši připlatím nějakou tu hodinku práce, než pak platit všechny dráty v autě nebo vyhořet...Kraťas je sviňa a jako hasič jsem zažil zhořených aut od zkratu v elektroinstalaci hodně - a že to jede jako po másle... 

- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
RE Pelen
Díky za link, už jsem si materiály stáhnul a stránku uložil mezi oblíbené...Sice jsou ty schémata v angličtině, ale to pro mě není problém a značky jsou pro elektrikáře všude na světě stejné (teda doufám). Každopádně díky moc...
- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Vyřešeno
Tak vážení přátelé, dnes jsem přivezl mojeho Focuska z opravy, jak jsem psal výše. Příčina závady je zajímavá: po proměření elektrikář zjistil, že přední světla mají enormní odběr. Proto se do nich podíval a nestačil se divit. Tu prasárnu, co tam způsobili buď Francouzi (čemuž nevěřím) nebo chlapci učenliví mající něco do činění s autobazarem Kučera v Klimkovicích (čemuž věřím, ale nemůžu dokázat) - bylo to na vyhoření. Takže piny v obou předních světlech byly amatérsky předělané a navíc špatně zaizolované + oba konektory pro připojení drátů (co jsou na světlech) byly vypadlé, takže časem došlo k průniku vlhkosti na ty piny a ke zkratům a oxidacím. Takže to byla ta příčina. Všechny piny ucvikal, přepájel, přeizoloval, konektory zaizoloval zpět do světel a přeměřil a přezkoušel. Dal nové pojistky a bylo hotovo. Cena 1500,- - hrál si s tím celé dva dny. Na to vše cena dobrá, lepší než řešit vyhoření drátů...Toť moje zkušenost. Okem laika nelze poznat, že světla jsou předělávané.
- Jasio
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
jo holt profesní deformace je znát - jakmile se objeví nějaký kouř nebo náznak možného požáru, hned zařízení vyřazuju z provozu a pátrám po tom, co je příčinou. Pokud umím, odstraním, pokud ne, domluvím si odborníka.
Byl jsem taky překvapený, co za prasárnu lze s autem provést, ale dobrá zkušenost pro případnou budoucí koupi ojetého automobilu a nejen pro mě. Každopádně jsem rád, že jsem se opět svezl ve svém Focusku...
a že je vpořádku...teda doufám, že už mě nic zlého nepotká 
Byl jsem taky překvapený, co za prasárnu lze s autem provést, ale dobrá zkušenost pro případnou budoucí koupi ojetého automobilu a nejen pro mě. Každopádně jsem rád, že jsem se opět svezl ve svém Focusku...

- MartinFocus
- Nováček
Osvětlení SPZ
Zdar chlapi. Dneska jsem zaplakal, když jsem měl sundanou lištu pátých dveří u mého kombi. Všude samá rez. Už jsem se s tím smířil a až budou penízky tak nechám nalakovat celé dveře. Spíše mi jde o to , že byly úplně zoxidované světla , žárovky, dráty nad SPZ. tak jsem je prostě ustřihl a zaizoloval, než abych vyhořel
. Můj dotaz zní - nemůže to zaizolování nějak vadit, když do těch drátů půjde pravděpodobně pořád proud? Podotýkám, že jsem na elektriku amatér 

- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- Ahmed
- Test driver