Tak se taky přidám k tématu FoFo a baterie. Baterku jsem vždy dobil, když startování nebylo veselé, tedy když byl při protáčení pomalejší. Takže tak vždy 2x za poslední 2 roky. Baterka origo z roku 2003.
Minulý týden jsem přijel na schůzku, měli jsme dělat nějaký nenápadný průzkum po Brně, proto jsem vzal Focuse. Přijedu, naložím důležitého obchodního partnera, otočím klíčkem - a ozvalo se cvakání místo startování. Focus poprvé za ty roky selhal, v nejblbější možné chvíli. Tak manželka dovezla Mondeo a Focuse jsem potupně nechal na místě, navečer jsme se pro něj vrátili a nahodili ho kabelem z Mondea.
Takže co se stalo. Baterka oficiálně měla být 43Ah, převapivě je 60Ah, délka 278mm. Kouknul jsem pod víčka a jen v jednom byla kyselina, v ostatních 5 článcích byly vidět mřížky. Dolil jsem destilku (celkem půl litru !!!), dobil - a zatím jezdí, příští týden jedu do Praglu tak tam z
http://www.penelope.cz vezmu modrou Vartu 72Ah.
Stávající baterka Motorcraft má nahoře okýnko, ale i po dlouhém dobíjení je pořád černé.
Poučení a závěr - pojem bezúdržbová baterie je chyméra. I když - na Mondeu TDCI mám taky ještě origo baterku, koukl jsem poprvé do ní a má hladinu v každém článku přesně na zobáčku ...