Klimatizace

Prostě vše kolem vzduchu.....
Odpovědět
stano.
Člen klubu
Člen klubu

Re: Klimatizace

Příspěvek od stano. » 25.08.2020 20:50

Nooo, takze mas elektromagneticku spojku. To mi odlahlo :lol:
Len mi je divne, ze ked nechladi, tak sa kompresor toci. Pri vysokom tlaku ho praveze vypne kvoli ochrane a vtedy prave prestava chladit. Tak asi bude nizky tlak, preto ho nevypne a ani nechladi.
Mal som otvoreny kompresor. Viem co robi vadna spojka. Ale poskodeny samotny kompresor som veru nevidel (len prasknuty, ale tak fuklo celu napln, klima nesla vobec). Takze ti neviem povedat ako sa to zvukovo prejavuje.
Zacni chladivom a kontrolou tlakov. Tam byva najcastejsi problem.

Jemar
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Jemar » 06.07.2025 21:01

Zdravím přátelé. Mám problém s klimou a to v tom, že během jízdy chladí celkem slušně (někdy v květnu byla doplněna chladivem - vůbec nechladila), ale když auto stojí, klima v podstatě nechladí. Koukal jsem na ventilátor chladiče a běží, ale celkem pomalu, v podstatě nefouká a ani nehučí jak bývá zvykem. Koukal jsem na samotnou vrtuli, otáčí se volně, motor ventilátoru nemusí překonávat žádný mechanický odpor. Zajímavé je, že při testu spalovacího motoru v ELM Config se ventilátor dokáže roztočit daleko rychleji než když teď běží klima. Takže předpokládám, že relé, pojistky i ta ŘJ toho ventilátoru bude v pořádku.
Pak ale netuším, proč ten ventilátor běží tak pomalu, předpokládám, že když se spustí klima, tak ventilátor dostane pokyn k roztočení a předpokládám, že se má točit maximální rychlostí a nepředpokládám, že je tahle rychlost regulovaná.
Tak a teď babo raď. Děkuji všem, kteří mě navedou na další postup při řešení tohoto problému.

C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od C-Maxis » 07.07.2025 12:46

Není to nějaká úspora energie? Motor na vonoběh třeba nedává dost.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Jemar
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Jemar » 07.07.2025 19:24

Motor má k dispozici 150A alternátor, který tedy není zapsaný v ŘJ motoru, tam je jen 120A, ale i to by mělo bohatě stačit. Možná by se dalo říct, že baterka asi není v úplně nej stavu, ale předpokládám, že to by nemělo mít vliv. Můžu ji ale zkusit vyměnit za lepší.

jenikHK
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od jenikHK » 07.07.2025 20:45

Zvláštní - pro chlazení ventilátor běží jak má? Mi začne slysitelně hučet po dojezdu na parkovací místo - po cca 2km jízdě do kopec po vsi (50, pak 30 kmh, poslední cca 100 m úsek rychlostí svižnější chůze), přičemž venkovní teplota stačí kolem 20° a celková délka trasy cca 8 km.
Vím že zminujes ELM config, ale stejně by mě zajímalo, zda se to projeví jen u klimatizace a chlazení funguje a nebo je problém obsáhlejší?
Ford C-Max 1.8i 16V, 2010, Titanium
Obrázek

Byl: Ford Focus 1.8 TDdi kombi, 1999, ghia
Byl: Ford Sierra 2.0i DOHC kombi, 1989, LX

Jemar
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Jemar » 08.07.2025 07:25

Přiznám se, že to jsem nezkoušel, s chlazením motoru nebyl dosud žádný problém. I když jsem nedávno popojížděl ve vedrech v Bratislavě asi hodinu vzdálenost 5 km i s se zapnutou klimou. Na dálnici v autě jak v lednici a v pohodě mi to přišlo i pak v té zácpě. Horší to bylo druhý den, kdy jsem odjížděl v poledne, auto rozpálené, motor studený a potvora nechladila. Tam jsem přišel na to, že něco není v pořádku. Teploměr motoru mám nastavený na skutečnou teplotu a nic nenasvědčovalo tomu, že by se motor přehříval. Spíš si myslím, že v té koloně se prvoplánově dochlazoval motor a tím fungovala i ta klimoška. Vyzkouším nechat auto po jízdě blafat na volnoběh, jestli se vrtule roztočí a jak rychle. Bohužel se teď ochladilo, tak nevím, jestli se to povede.

Odpovědět

Zpět na „Focus - klimatizace a ventilace“