Na jaké problémy se připravit u 6 let starého 2.2 TDCi

Odpovědět
borekb
Nováček
Nováček

Na jaké problémy se připravit u 6 let starého 2.2 TDCi

Příspěvek od borekb » 08.11.2012 13:31

Ahoj,

najde se tady řada podrobných témat o jednotlivých součástkách nebo potenciálních problémech motoru, ale já jsem jen laik, a ačkoliv mě auta zajímají a řízení hrozně baví, k technickým aspektům tak nějak netíhnu a vím o tom jen velmi málo. Proto bych chtěl vás, zkušenější, požádat, jestli by nešlo udělat takový přehled toho, na co se mám u svého staršího mondea připravit a hlavně jak zhruba bude vypadat řešení.

Dám příklad - během posledních 60 tis. km odešly dvě věci - jednak prasklo / povolilo cosi u vodní pumpy a druhak EGR. Zatímco pumpa byla "v pohodě" - přišlo se na to, v servisu mi dali nějaký roztok, který únik kapaliny zmírnil, a dalo se ještě v pohodě najet tisíc, dva kilometrů, než se to opravilo, ale EGR byl průšvih - nechalo mě to v pátek večer v zahraničí, bez varování, prostě auto najednou nešlo nastartovat a konec. Bylo to dost nepříjemné a drahé.

Moje auto je z roku 2006, má najeto cca 230 tisíc a je to 2.2 TDCi. Vlastním ho od stavu tachometru ~180 tisíc, takže úplně přesně nevím, co se dělo předtím, ale v servisní knížce je už z dřívějška záznam o výměně EGR, jinak snad nic (mezi 140 a 180 tisíc záznamy chybí, o ty kilometry bylo auto stočené). Mondeo zatím slouží velmi dobře a ani mi nevadí do něj něco nainvestovat nebo to nechat v opravách (s tím jsem při koupi počítal), jen už fakt nechci zažít, že si auto ani neškytne a budu někde v tramtárii. Jinak třeba olej a tak dělám poctivě.

Takže, daly by se vyjmenovat věci, které mě v příštích pár desítkách tisíc km pravděpodobně čekají a jak vážné to bude (tj. jestli mě auto upozorní předem nebo ne)? Např. počítám s turbem, vůbec nevím, jak se řeší rozvody, jestli třeba může odejít spojka a jestli to bude postupné nebo fatální apod. Případně by se hodila i orientační částka za opravu, protože bych klidně některé věci udělal preventivně, pokud to není pálka za polovinu ceny auta.

Díky moc!
Mondeo 2.2 Titanium (2006)

Dr.Romca
.
.
Kontaktovat uživatele:

Re: Na jaké problémy se připravit u 6 let starého 2.2 TDCi

Příspěvek od Dr.Romca » 08.11.2012 14:31

No kde začít, je toho hodně, sám jsem to auto měl...

Pokud má auto opravdu 230tkm, tak už u něj asi někdo řešil vstřiky, které obechě vydrží tak cca 160 - 180, ale záleží samozřejmě na naftě. Vstřiky jsou otákźkou cca 20 - 40 tisíc podle toho, kde a jakej známej/neznámej ti to udělá, dají se repasovat nebo vyměnit... Vstřiky se projevují celkem dlouho dopředu svou hlučností (jako když mlátí kladívko na kovadlinu), kouřivostí motoru a tak...

Vysokotlaké čerpadlo o sobě většinou nedá vědět a najednou tě někde nechá - vlastní zkušenost, je to otázka cca 10 tisíc i z prací

Turbo je hodně o tom, jak se s tím autem jezdí a taky jestli je elektronicky nebo pneumaticky ovládané, pokud máš turbo elektronické, většinou se musí vyměnit elektronika, nebo celé turbo, pneumatické se dá i vyčistit, někde tu je návod - zasírají se hlavně ovládací "tyčky" variabilní geometrie. repase se dá i kolem 10ti až 15ti, nové turbo je tuším kolem 28 - 35 tisíc bez práce, ale výměna není zase tak složitá... u turba nevím, jak se projevuje, čekal bych snížený výkon motoru dokud tam něco nerupne, pak může být problém

Kladky - nejedná se o rozvody, je to jen soustava napínacích a vodících kladek pro píslušenství, jako pumpa atd... Ty vyjdou tuším kolem 10 - 15 tis i s prací, opět záleží kde to kdo bude dělat, doporučuje se vyměnit celou soustavu najednou, jinak se to může velmi rychle vrátit do stavu předtím... načaté kladky se projevují nepravidelným klepáním od motoru, i při pohledu na řemenici je vidět výkyv...

Rozvodový řetěz by neměla být drahá věc (odhaduju kolem 2 tisíc - fakt nevim) ale záleží na práci.... ten by se měl měnit v nějakém intervalu, ale co udělá když praskne raději nechci vědět :mrgreen:

Spojka a dvouhmotý setrvačník se taky doporučuje měnit najednou a to kvůli velkému množství práce, které s vyndáním sestavy je, je to pak taky celkem pálka cena kolem 8 - 13 tisíc, podle výrobce za spojku, setrvačník taky kolem 10 - 15 tisíc, plus ta práce... spojka a setrvačník o sobě dávaj vědět dopředu celkem dlouho různými záchvěvy spojkového pedálu, prokluzy a tak

Nápravnice, kosti atd... tyčky stabilizátorů se vyměňují intervalově, nebo když máš pocit, že ti od náprav něco bouchá. Nápravnice zvlášť vepředu, je potřeba čas od času utáhnout a ideálně zalepit bisonem - snad každému z nás to časem začlo dělat nějaký pazvuky... No a pak jsou tam silentbloky, který nejsou drahý, ale nikdo je nevyrábí krom nějakých poláků, takže tady to pak při repasi není ani tak o ceně jako o práci a shánění - všechny tyhle věci na sebe upozorňují klepáním nebo boucháním, nemělo by to být fatální...

No a pak tam sjou zase různé dražší nebo levnější věci jako filtry, brzdy a tak - to je buď podle opotřebení, nebo s olejem a tak, palivový filtr kupuj vždy delphi, nikdy ne druhovýrobu - za těch pár ušetřených stovek to nestojí...

Vejfuk jsem snad na tomhle roku zrezlej ještě neviděl...

Pak je otázka, jestli budeš chtít řešit katalyzátor, kterej už bude určitě posmrti... ten stojí taky kolem 20 tisíc...

Kdybych na něco zapomněl nebo něco neodhadl, zkušenější uživatelé mě opraví :palec_nahoru:

borekb
Nováček
Nováček

Příspěvek od borekb » 09.11.2012 17:42

Skvělý seznam, díky, i když teda první dojem byl "ježišmarjá, hned se toho zbav a kup si něco novějšího" :))

Ale ne, tohle auto je naprosto fantastický a nechám si ho tak dlouho, jak jen to půjde (třeba novější Mondeo mě zdaleka tolik řidičsky neoslovuje). Tak snad se mému kousku budou problémy co nejdéle vyhýbat - nezbývá než doufat :)

lucky.jack
Test driver
Test driver

Příspěvek od lucky.jack » 09.11.2012 17:47

K tomu řetězu bych ještě dodal vodící lišty(aspoň nějaký) a napínák.
Katalyzátor bych neřešil a při nejhorším vymlátil. Stejně na emisema projdeš.
Focus III combi, 10/2011, 1.6 Ti-VCT 105 koníků

>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm

Jenyk
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jenyk » 10.11.2012 02:23

borekb píše:"ježišmarjá, hned se toho zbav a kup si něco novějšího"
To ale není úplně blbej názor. Dobrý benzín je navíc neporovnatelně lepší a s ohledem na tyhle náklady i levnější svezení. Něco o tom vím :D

borekb
Nováček
Nováček

Příspěvek od borekb » 10.11.2012 02:43

I v rámci Mondea? Pokud se nepletu, tak 2.2 TDCi je (kromě ST verzí) špičkovou motorizací, ne? A při konkrétním využití a stylu jízdy šetří diesel opravdu hodně peněz :)

arumba
Nováček
Nováček

Příspěvek od arumba » 04.12.2012 15:54

Máme 2.2Tdci, r.v.2005 a měnili jsme:
setrvačník + komplet spojka
brzdové kotouče
výfuk
hlava motoru
všechny vstřiky
určitě jsem na něco zapomněla...
Mondeo kombi, 2.2 TDCi, 2005, GHIA, kůže, navi Denso

HonzaK72
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od HonzaK72 » 06.12.2012 05:52

DrRomca: Jinymi slovy:

Zlatej benzin.

borekb
Nováček
Nováček

Příspěvek od borekb » 06.12.2012 22:00

Je možné, že se u našeho Mondea (230tkm) ještě spojka neměnila? Nebo se to jen stalo na vytržených stránkách servisní knížky předchozího majitele? Často čtu, že zrovna ta spojka je nepříjemně vysoký a v podstatě nevyhnutelný náklad, ale já zatím při jízdě nepozoruju nejmenší problém.

borekb
Nováček
Nováček

Příspěvek od borekb » 06.12.2012 22:03

arumba píše:Máme 2.2Tdci, r.v.2005 a měnili jsme:
setrvačník + komplet spojka
brzdové kotouče
výfuk
hlava motoru
všechny vstřiky
určitě jsem na něco zapomněla...
To zní jako že jste měnili skoro všechno... Jaký máte nájezd?

Zvlášť podivně mi zní ten výfuk - moje auto je podobně staré a výfuk je zatím naprosto v pořádku (a podle servisu ještě dobu bude).

knudsen1971
Nováček
Nováček

Příspěvek od knudsen1971 » 07.12.2012 14:31

mam Mondie viz podpis a menim jen filtry. Nejvetsi oprava vymena EGR pri 150tis,napinaci kladka remene, vymena GPS anteny, vymena kotoucu kvuli opotrebeni pri 180, jinak je vse ok, ted najezd skoro 190tis, nestocenych:)
Ford Mondeo MkIII 2.2 TDCi TITANIUM X liftback 2006 plna naloz

z-a-p-l-i-k
Nováček
Nováček

Příspěvek od z-a-p-l-i-k » 01.02.2013 13:50

mám 170k měněno spojka + setrvačník , čerpadlo ,vstřiky ,

borekb
Nováček
Nováček

Příspěvek od borekb » 01.02.2013 16:43

Mně začaly kolísat volnoběžné otáčky, ale diagnostika nic neukázala a prý to může být tisíc věcí, takže v servisu doporučili čekat, až se to někde vysype.

Ad napínací kladka řemene - jakého? Měl jsem za to, že tam je řetěz.

pj$lf
Junior
Junior

Příspěvek od pj$lf » 01.02.2013 19:58

Na rozvodu prislusenstvi.
Ford Mondeo Combi 2.0TDCi 96kW Ghia 6/2005 -> galerie
Obrázek

ivo123
Junior
Junior

Příspěvek od ivo123 » 30.03.2013 13:11

no ja zacnem tym ze mam 2005 , a mam uz druhy motor :D co este predchadzajuci majitel menil aj so vstrekmi aj spojkou , na starom motore okolo 240 000km triska prepalila piest , teraz mam 302 000 km a menil som zadne loziska , a teraz menim tlmice a pruziny nezeby ich bolo treba menit vdaka vynikajucej konstrukcii podvozku mondea ale maju uz len okolo 65% a auto sa uz hupe , a novy starter , zotrvak je v pohode a este nebol meneny
mondeo mk3 ghia , fulllllll , 2,2 tdci , 117kw/160ps + 409Nm vdaka deCatu , Zetec-S orig kit , stardust silver , EX !!! PROFItunning chip = 133Kw/180ps + 437Nm , 2x podvozok - EIBACH + ST shocks + KW Suspension , K&N filter , NEW !!! ROBKO-čip

Odpovědět

Zpět na „motor - mondeo mk3 diesel“