dex9 píše:V12:
ja se s tebou nepru, jen rikam, ze nemuzes rict jen tak zplacu, ze benzin ti vyjde vyhodneji bez toho, aby si znal rocni najezd.
a kdyz uz si to nakousl tak zkusim drobnej vypocet dle tebou zadanych kriterii:
mam diesel a benzin se 150kkk na tacho a najezd 60kkm/rok
pocitam jen motorove dily, protoze vse ostatni se musi menit i na benzinu
1.rok (na tacho 210kkm) -na nafte usetrim cca 2000e-> vymenim turbo za 1200e-> diesel usetri 800e
2.rok (na tacho 270kkm) -na nafte usetrim cca 2000e-> vymenim setrvak za 1000e-> diesel usetri 1000e
3.rok (na tacho 330kkm) -na nafte usetrim cca 2000e-> vymenim vstriky za 1500e-> diesel usetri 500e
4.rok - na tacho skoro 400kkm -benzin se blizi smrti, co drahyho jeste muze odejit na dieslu?
sumasumarum - diesel mi vysel za 3 roky o 2300e levneji nez benzin, takze mam dostatek prostredku na pripadne dalsi opravy anebo servis
je to jen takovej sranda vypocet, tak doufam, ze se toho nekdo nechytne. Kazdopadne mi z toho vychazi, ze bez znalosti vsech podrobnosti nikdy nemuzes rict, ze benzin bude vyhodnejsi

... a v v v votode
Vysiel ta o 2300 lacnejsie. A podobnu sumu navyse si zaplatil pri obstaravani. A co drahe ti moze na diesli odist po 400tkm? Ze uz tie veci menis druhy krat. Plus ti chyba taka vec ako zhavice, cerpadlo, castejsia vymena oleja, sranie sa nafty do oleja, DPF, aditivum do DPF atd.
A benzin uz len z toho dovodu, ze sa nemusim klepat, ci mi to v zime nastartuje. Ci nafta nezatuhla. Ze sa nemusim starat nechat turbo vychladnut. Ze sa nemusim bat, ze jedneho dna sa mi vysype dvojhmota a ked prave nebudem mat odlozenych par stoviek eur, tak auto mozem odstavit. Ze mozem kludne spavat, ked zoberiem benzin na neznamej benzinke, a nestrachovat sa, ci nedoseriem vstreky alebo cerpadlo. Ze nemusim chodit s opravou turba/vstrekov/cerpadla do servisu. Ale tie sviecky a olej si vymenim aj doma. Ze sa mi neserie nafta do oleja. Ze nemusim riesit problemy s EGR, s DPF, vstrekmi, cerpadlom, turbom, cukanie motora, straty vykonu a ine podivne veci... Ked pravidelne pozeram forum, tak v naftovej sekcii kopu novych problemov alebo kopu prispevkov v starych temach. Ale benzinaky len sem-tam.
A pre pocit, ze pokym nezadrem motor, tak to auto si nebude nikdy vyzadovat neplanovanu velku investiciu. Ano, podvozok sa serie tak ci tak. Ale to je postupne, planovane, a viem co ma caka. A uz len pre ten pocit, ked podradim do trojky a vyzeniem ho do 5000otacok