Po prečítaní XY diskusií o tlmení som sa na základe pozitívnych ohlasov pustil aj ja do tlmenia. Oblepil som časť plechu pred kabínou v motorovom priestore, kapotu, plechy okolo kabínového filtra a stieračov, spodok podlahy vpredu, dvere, kufor. Na dvere a do motorového priestoru som nalepil STP GOLD, všade inde STP SILVER. Na kapote mám okrem STP aj originál deku. V kufri som na STP nalepil ešte penu STP BTP5, v dverách som na tapacír nalepil ASN penu 1cm, kde sa dalo viac vrstiev na seba. Navyše som namontoval kryt pod motor. Minul som asi 10 plátov STB GOLD, 12 plátov STP Silver, 1,5m2 STP BTP5, 2m2 ASN peny. Celá sranda stála cca. 350 eur

a výsledok je viac ako diskutabilný
Problém je, že auto nebolo hlučné ani predtým. Motor do 100 km/h nepočuť, pri 120 km/h iba minimálne, aerodynamický hluk je väčší. A tak to aj ostalo. Dokonca mám pocit, že na diaľnici je zvuk taký basovejší. Zdá sa mi, že počuť také neidentifikovateľné dunenie.
Viac som čakal aj od dverí. Nezdá sa mi, že by sa znížil hluk zvonku. Jediný efekt to má, že pri zatváraní sa trošku zlepšil zvuk (to je logické, lebo plechovejší zvuk ako dvere Mondea nevydáva asi ani Škoda 120) ale žiadny luxus to aj tak nie je. Hlavne cítiť, že dvere sú podstatne ťažšie. Dúfam, že si to neodnesú pánty. Možno sa trošku znížil hluk pri prechádzaní nerovností, ale žiadny extrény rozdiel to nie je. Manželka si absolútne nič nevšimla, čo je v konečnom dôsledku iba dobre. Keby vedela čo tá zábavka stála, tak by utlmila ona mňa
Nevnímam ani rozdiel v akustike. Rádio (CD6000) rsp. CD ktoré som počíval pri hlasitosti 3-4 počúvam stále rovnako. Naivne som čakal, že aj na jednotke bude hučať

Rozdiel je cítiť na ľavom kolene, keď si pustím Kabát na 15. To je asi tak všetko. O zvuk mi ale nejde, nepolepil som ani vnútorný plech dverí. Aj bez toho sú dvere dosť ťažké.
Možno keby som hluk zmeral, tak sa trošku znížil, ale pocitovo je to viac v úrovni túžob, keďže to toľko stálo, ako že by sa reálne znížil. Alebo keby som sa odviezol v mojom Mondeu a hneď v nevytlmenom. Jediný zásadný rozdiel je počuť pri poklepaní na dvere, kapotu, zadné blatníky. Znie to ako plast
Celkovo to nepovažujem za vydarenú investíciu. 350 éčiek sa dalo minúť rozumnejšie

Už by som tlmil iba dvere.