Dobrý den, rád bych se vás zde zeptal na váš názor na možnou příčinu níže popsaného problému.
(snažil jsem se hledat, i opakovaně, ale na vlákno se stejnými symptomy jsem přímo nenarazil.. v případě že existuje, prosím o přesměrování tam a moc se omlouvám).
Jde o Focus I, rv.1999 1.8i 16v 85kw combi, nejsem první majitel a přesnou historii neznám.
Problém vypadá následovně: do přibližně 80km/h vše v naprostém pořádku, brzdí perfektně, posilovač brzd funguje, ABS i ASR pracují.
Nad tuto rychlost se začíná ozývat zvuk samovolného přibržďování, není to až tolik, aby auto pozorovatelně zpomalilo, ale je to slyšet (přirovnal bych ten zvuk k situaci, kdy vezmete ruční kotoučovou brusku a zlehounka jí k něčemu přitlačíte). Dalším projevem je brzdový pedál, který klade velký odpor, jde špatně sešlápnout a i při lehkém sešlápnutí se ozývají nepříjemné škrábající skřípavé zvuky. Po překonání prvotního odporu lze již dobrzdit normálně. Opakuji, vše se projevuje jen nad 80km/h a nesvítí přitom žádná výstražná kontrolka na palubní desce.
Poprvé se mi to objevilo na dálnici, kdy se zároveň s tím trvale rozsvítily kontrolky ABS a ASR, které však po zastavení zhasly a od té doby se rozsvěcují jen na okamžik v případech kdy mají, tj. když je jeden z těchto systémů aktivován.
Co již bylo podniknuto: já přes auta zrovna odborník nejsem, nicméně auto viděli dva mechanici, který ani jeden nedokázali ukázat na přesnou příčinu problému, jen konstatovali, že se jim výše popsané projevilo. Tudíž minimálně vizuálně zkontrolovali brzdy - kotouče, destičky, válec, čidla ABS apod.a připojení kabelem k PC na diagnostiku prý rovněž žádnou odchylku neukazálo.
Jaký je váš názor? Nějaká mechanická závada, nebo elektronika ABS?
(jít do originálního autoservisu Ford je vzhledem k financím až krajní řešení)
Díky za každý tip!
Martin
Samovolné přibržďování a skřípající pedál, jen nad 80km/h
-
- Nováček
- pzi
- Test driver
Re: Samovolné přibržďování a skřípající pedál, jen nad 80km/h
Pokud se ti rosvítí i kontrolka ABS tak je to špatně, ta se rozsvítí jen když zapneš zapalování pro kontrolu žárovky, jiné rosvícení znamená chybu
ASR se rozvítí při činosti(bliká)
Jestli se kontrolka ABS rozsvítila za jízdy tak ji kvalitní diagnostika načte.

Jestli se kontrolka ABS rozsvítila za jízdy tak ji kvalitní diagnostika načte.
C max 1.8 flexifuel titanium
Fiesta 1.4 Ghia
Škoda Rapid spaceback 1.0tsi 81kw
Bol Ff1 combi St 170
Bol Ff1 combi tddi colorado
Bol Ff1 sedan
Fiesta 1.4 Ghia
Škoda Rapid spaceback 1.0tsi 81kw
Bol Ff1 combi St 170
Bol Ff1 combi tddi colorado
Bol Ff1 sedan
-
- Nováček
Re: Samovolné přibržďování a skřípající pedál, jen nad 80km/h
Při zapnutí zapalování se ABS rozsvítí a zhasne, jak by měla. ASR stejně tak, a ještě pak problikne za jízdy, když je aktivní. Chvíli jsem teď vzpomínal a přemýšlel, jestli svítí kontrolka ABS ve chvíli, kdy je aktivní (při brždění) a nesvítí, jen jsem si to nějak špatně v hlavě spojil, že je to stejně jako u ASR.
Ano, kotrolka ABS i ASR trvale svítily celý zbytek jízdy (asi 100km), druhý den ráno už bylo "všechno v pořádku" a nic trvale nesvítilo. Diagnosnostika prý nic neodhalila, ale ten člověk se na Ford nespecializuje a asi tedy nějakou levnější... takže je to klidně možné.
M.
Ano, kotrolka ABS i ASR trvale svítily celý zbytek jízdy (asi 100km), druhý den ráno už bylo "všechno v pořádku" a nic trvale nesvítilo. Diagnosnostika prý nic neodhalila, ale ten člověk se na Ford nespecializuje a asi tedy nějakou levnější... takže je to klidně možné.
M.