Proč by se nikdy nedobila? Tak by se na plnou kapacitu dobila za 2x tak dlouho než stará baterie. Ale za normálního provozu se bude dobíjet stejně jako ta poloviční.Yeshterr píše:Dyť já jsem v klidu, Břehu, bohužel zákon o zachování energie(ZZE) tuhle Vaší hypotézu vyvrací. Pokud mám zdroj omezenej nějakým výkonem (a to je vždy), pak tento zdroj nedokáže dát víc, než je schopen. Tzn. zjednodušeně, pokud mám 300W altík a navěsím na něj 250W zátěž, co to znamená? To, že mi je schopnej dát už jen 50W, což při 13,8V dobíjecího napětí znamená necelé 4A dobíjecího proudu. Což na 80ti Ah baterii nestačí a ta se nikdy nebude dobíjet dostatečně.
Prostě měly jednoduchej regulátor, někdy přímo na alternátoru a ten udržoval konstantní napětí (+ tam možná byla nějaká teplotní závislost). Ve focusu si nabíjení řídí řídící jednotka (to jsem čet tady na fóru).Yeshterr píše:pkadecka: ne, dobíjení opravdu nerozumím.
"Starší auta to měly nějak primitivně" - no, to jsi popsal moc hezky a detailně, je vidět, že to máš zmáklý![]()
![]()