Ufňukanej zvuk ff mk2 1,6 benzin

Odpovědět
DavidOb
Nováček
Nováček

Ufňukanej zvuk ff mk2 1,6 benzin

Příspěvek od DavidOb » 27.06.2025 11:51

Přátelé, kamarád z jiného okruhu vyslal dotaz, tak mě napadlo se pro něj zeptat tady:

hezky den.

byl jsem pozadan, jako skoro posledni sance, podivat se na zavadu auta ford fokus mk2 1,6 benzin. auto prijelo puvodne se zavadou, kdy se od cca 65km/h zacne ozivat drncivo_dunivej zvuk v kabine, snad jako z palubky. pri behu na neutral to dela furt a nema vliv zataceni. takze motor asi ne, loziska v kolech asi take ne. pripadalo mi to, jako by naporem vzduchu zacalo neco vybrovat. pokud je to ale zavisle jen na rychlosti auta, tak i nejakej mechanik tipoval, za snad prevodovka. stalej prevod, lozisko ? je to takrka naprosto presny a opakovatelny. zvuk zustava do trochu nizsi rychlosti, kdyz se zpomaluje.

no a kdyz to dovezla, auto vydavalo(vydava porad) na volnobeh podivnej ufnukanej zvuk, viz video. misto se tezko urcuje. ma na to vliv zatez motoru na volnobeh, s klimou je to o neco lepsi. rozebral jsem to az ke klapce v sani, tu primerene vycistil a nic. zkusil jsem do prostoru okolo sani striknout startovaci sperej, jestli nejaka netesnost a zaze bez vysledku. podle me kazdej mechanik, co videl tuhle motorizaci focusu alespon 3x, to musi vedet na prvni dobrou :-) bohuzel se zadny okolo nenasel. obecne mechanici neradi jezdi autem, ikdyz je zadani jasne dane, ze zavada se projevuje az pri jizde. a o penezich to neni. ja jsem "odbornik" jen nase "sazomety" vw 1,9 tdi pd.

kdyby mel nekdo zkusennost budu rad za info.

pripadne doporucit nejaky servis/mechanika na starsi fordy usti, teplice, lovosice atd.

p.s. to auto podle me i moc nejede. takrka neni mozne dostat otacky na/nad 4000 natoz do cervenyho. ale je mozne ze tohle je uz nejaka "ekologie", nenasel jsem lanko plynu.
Focus 2001, 2.0

DavidOb
Nováček
Nováček

Re: Ufňukanej zvuk ff mk2 1,6 benzin

Příspěvek od DavidOb » 27.06.2025 12:14

Focus 2001, 2.0

vladka1
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vladka1 » 27.06.2025 16:02

Tam ti píská nějaká kladka buď na pohonu agregátů nebo i napínák rozvodu. Sundej řemen a protoč, pokud to zmizí tak je to tam, můžeš si zatočit kde je špatný ložisko.
Tipuju že to bude na vratná kladka nahoře za alternátorem, stojí pár stovek, jde v ní vyměnit i samotný ložisko.
Nebo na ložisko stříkneš sprej a když se změní zvuk tak to je ono.. Dál jsou ložiska v alternátoru, napínáku, servočerpadle, klimakompresoru atd.
Pokud nejde do otáček tak to je často ucpanej vejfuk (vysypanej kat - velký průtok spalin neprojde) Ověříš rozpojením vejfuku před katem (dáš tam podložky aby byla škvíra, bude to vyhnilý = počítej nový šrouby, těsnění radši dvě na sebe, tmel na vejfuky - ta příruba často bývá křivá a vyrezlá..; bude to dělat kravál - když to takhle pojede tak jdi po ucpaným katu. Nebo je horší palivový čerpadlo a na plnej kotel nestíhá dodávat, ale to by nejspíš i blbě startovalo.. často bývá přechoďák v konektoru k čerpadlu = nižší napětí a tím i tlak/ průtok... Konektor je přístupný pod sedačkou. Tlak paliva se měří na liště, buď tam je autoventilek nebo se do přívodu vloží T a tlakoměr.
Klapka - MK2 nemá plyn lanko ale servopohon, takže si klapku ovládá auto tak jak se mu chce :Dancer:
Rachtání bude nějakej šusplech, bývaj uhnilej hliník kolem šroubů.. Dělám na to plechový podložky ze starý hliníkový lopaty a na to novou sponku, nebo normální M5 matičku..
FF MK1 kombík 1,6 74 kW FYDD 2004, 280 kkm

tomik_tk
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomik_tk » 03.07.2025 08:07

hezky den.
udelal jsem si nakonec registraci, abych mohl odpovedet primo, bez zastoupeni.
podle rad jsem prosel ty spodni kryci plechy a nektere vzadu okolo vyfuku opravil. z 1mm all plechu jsem vyrobil vetsi podlozky a matici stahnul to co z puvodniho "alobalu" okolo uchytu zbylo. no nepomhlo to. na remenice, abych tam treba neco striknul se neda rozumne dostat. takze jsem majitelku vybavil spoustou infromaci a auto ji vratil. porad zvazuje, ze uz po delsi dobe chce asi jiny, novy(ojety) auto. casu jsem venoval dve odpoledne a ujel cca 20km, coz je primerene :-) ohledne vykonu je to zatim podruznej problem. shanel jsem nejakou referenci, ke komu ji s tim fordem poslat v okoli lovosice, UL, teplice a ani svagr co ma take starsiho focuse nemel koho doporucit, ze mechanici co delali v okoli fordy uz nejsou :| mrknul jsem co stoji bazarova prevodovka, kolem 5kkc. hodnota auta 30-50kkc. ten focus trochu misty rezne :-) stk je zari, tak se uvidi.
kdyby mel nekdo tip na mechose co by se na toho focuse podival, budu rad. v sekci s nabidkou servisu níc neni.
diky za rady.
registrace se mi muze hodit, protoze muj posledni ford byla fiesta XR2 mk2, coz je jina liga :-) necelejch 900kg, karbec, podvozek koni = motokara :-)
mam za barakem jeste zbytek auta(vraku) jak jsem ji tam pred xx rokama zaparkoval, kdyz normalne jela.
fordum zdar !
tk.

ZaQik
Admin
Admin

Příspěvek od ZaQik » 03.07.2025 10:50

Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

tomik_tk
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomik_tk » 03.07.2025 11:02

diky !
kontakt/tip jsem predal.
tk.

Odpovědět

Zpět na „Focus - benzínové 2004 - 2011“