Autu nechutná benzín bez Bioslošky

Moderátor:phofy
Odpovědět
Boocheer
Nováček
Nováček

Autu nechutná benzín bez Bioslošky

Příspěvek od Boocheer » 16.02.2025 13:16

Zdarec. Už delší dobu pozoruji jednu zvláštní věc která mi absolutně nedává logiku. Mám Mk2 1.6, 74Kw, rok 2009. Nemám žádnou vybranou čerpací stanici, tankuju vždy když je to nutné a vždy na pumpě u které to zrovna vyjde. Jestli orlen, ono, eurooil atd atd. Beru klasickou 95, což jsou vesměs všechno paliva které mají v sobě cca 10 procent té nenáviděné biosložky. Přidávám i VIF. Auto normálně jezdí, žádný problém, nic zvláštního nepozoruju. Mám aplikaci Eurooil kde je možno vidět aktuální procento biosložky u daného paliva na dané pumpě. Když u Eurooil tankuju klasický natural 95 kde bývá podle aplikace 7-10 procent bio jak kdy, tak auto normálně jezdí bez problémů. Občas se ale jednou z mála podaří že na eurooilu mají natural 95 bez biosložky. Kde je podíl biosložky absolutní nula. Ten když natankuju tak vzniká problém. Po ujetí 10km od natankování benzínu bez biosložky se okamžitě rozsvítí oranžová kontrolka motoru a i to auto se chová celkem neklidně. V konstantní rychlosti v městě je takové neklidné, neplynulé. Diagnostika píše něco ve smyslu že je nízká učinnost katalyzátoru. (Před měsícem jsem byl na STK+emise, kde jsou výsledky emisí naprosto perfektní, takže katalyzátor je normálně funkční) Když pak tuto nádrž bez bio vyjedu a jedu natankovat třeba na orlen, kde ta biosložka je tak po pár minutách od tankování kontrolka opět zhasíná a auto jede krásně klidně a plynule. Přitom prémiový benzín tomu nevadí. Verva, stovka od MOL atd. tam taky není biosložka a nic se neděje. Už to mám dostatečně dlouho vypozorované na to abych mohl posoudit že to není náhoda :D Najedu třeba 2000Km na všelijaké různé benzíny a nic se neděje. Pak se podívám do aplikace že u nás mají na Eurooilu natural bez biosložky, tak jdu natankovat na zkoušku 10 litrů a do pár minut mi svítí kontrolka. Když tu nádrž vyjezdím a jedu za 2 dny na tu samou eurooil kde už je 8 procent biosložky a natankuju tak kontrolka za chvíli zhasne. Přijde mi to nelogické, ta biosložka je v tom jen na obtíž, dělá to jen problémy, člověk by řekl že benzín bez bio tomu udělá dobře ale ono ne, ono to funguje jaksi opačně. jakoby to tu biosračku vyžadovalo. Nemáte někdo pro to nějaké rozumné vysvětlení?

K EM
Junior
Junior

Re: Autu nechutná benzín bez Bioslošky

Příspěvek od K EM » 25.02.2025 18:13

95 bez biosložky má nejnižší oktanový číslo, ze všeho co jsi zmínil. Do dalších úvah se ale pouštět nebudu, natolik tomu nerozumim...
Ford Focus HB 2.0i r.v. 2002
Ford S-Max 2.0i r.v. 02/2008
Ford Focus HB 5dv. 1.6 16V r.v. 2001

blackbox80
Pokročilý
Pokročilý

Re: Autu nechutná benzín bez Bioslošky

Příspěvek od blackbox80 » 25.02.2025 18:36

Pořád by to mělo splňovat normy, takže ten motor by to měl přechroupat(pokud je OK) tak jako tak i bez auto-učení ECU.

Možná by bylo dobře vzít si vzorek na testy (jestli to není nějaký ležák, který už nesplňuje to, co má), ale taky v tomhle směru netuším.= už dost bylo spekulací :D

Odpovědět

Zpět na „Pohonné hmoty, benzin, nafta...“