Vrčení při studeném motoru
- Antonín Plhal
- Nováček
Vrčení při studeném motoru
Teď, při tom, jak uhodily mrazy, se mi objevilo na studeném motoru vrčení navíc. Já vím, že se to těžko popisuje a hodnotí na dálku. Podle mně to ložisko není. To dělá kovový a bzučivější zvuk.
Přirovnám to:
Měnil jsem olej do plastové nádoby. Zpočátku z motoru leje proudem a ke konci, ještě před tím, než začne jen kapat, dělá takový bzučivý zvuk, jak "vrní" o tu plastovou nádobu.
Tohle je tomu hodně podobný a jde to s otáčkama. Ne ale s turbem, to má otáčky daleko vyšší. Stejně tak podle mně ne s klínovým řemenem, ten má otáčky nižší.
Stejně tak to není slyšet ihned po startu, ale cca po 3-4 vteřinách.
Nedá se identifikovat odkud. Když dám ucho ke škrtící klapce, mám pocit, že to je odtud, když dám ucho k vakuové pumpě, mám stejný pocit. Prostě se to rozléhá.
Každopádně to cca po 1-2 minutách zmizí a vše pak dělá zvuky, které jsou běžné a adekvátní mému motoru.. I když nechám auto nekolik hodin na parkovišti, nastartuju - a je vše vpořádku. Zvuk se objeví až tak druhý den ráno. Až, když je motor úplně prochladlý.
napadá mně, co se stane po těch 1-2 minutách.
Problém je v tom, že než zajedu k automechanikovi, tak se to zahřeje...
Přirovnám to:
Měnil jsem olej do plastové nádoby. Zpočátku z motoru leje proudem a ke konci, ještě před tím, než začne jen kapat, dělá takový bzučivý zvuk, jak "vrní" o tu plastovou nádobu.
Tohle je tomu hodně podobný a jde to s otáčkama. Ne ale s turbem, to má otáčky daleko vyšší. Stejně tak podle mně ne s klínovým řemenem, ten má otáčky nižší.
Stejně tak to není slyšet ihned po startu, ale cca po 3-4 vteřinách.
Nedá se identifikovat odkud. Když dám ucho ke škrtící klapce, mám pocit, že to je odtud, když dám ucho k vakuové pumpě, mám stejný pocit. Prostě se to rozléhá.
Každopádně to cca po 1-2 minutách zmizí a vše pak dělá zvuky, které jsou běžné a adekvátní mému motoru.. I když nechám auto nekolik hodin na parkovišti, nastartuju - a je vše vpořádku. Zvuk se objeví až tak druhý den ráno. Až, když je motor úplně prochladlý.
napadá mně, co se stane po těch 1-2 minutách.
Problém je v tom, že než zajedu k automechanikovi, tak se to zahřeje...
Naposledy upravil(a) Antonín Plhal dne 25.12.2024 16:32, celkem upraveno 1 x.
Focus Mk3 (2013) 5dv. hatch, 1.0 Ecoboost 74kW
- Antonín Plhal
- Nováček
Re: Vrčení při studeném motoru
Podařilo se mi zvuk nahrát/zpracovat/zveřejnit:
https://www.youtube.com/watch?v=sxLh7tGABT8
- Na páté vteřině to zabzučí.
- jelikož bylo +8st C, tak to po pár vteřinách zmizelo.
EDIT:
- od této doby - i v mraze, je to jen těch pár vteřin
https://www.youtube.com/watch?v=sxLh7tGABT8
- Na páté vteřině to zabzučí.
- jelikož bylo +8st C, tak to po pár vteřinách zmizelo.
EDIT:
- od této doby - i v mraze, je to jen těch pár vteřin
- Antonín Plhal
- Nováček
Možná to spolu (ne)souvisí:
Všimnul jsem si na zamlženém/zamrzlém předním i zadním skle, že se začne odmrazovat, přestože jsem to nezapnul.
Zkusil jsem vyměnit relé R7 - bez efektu. Samozřejmě, pokud výhřev zapnu, zapne se. Pokud je to ale v tom stavu krátce po startu, funguje to takhle "autonomě".
Nebo to s tím nesouvisí? V minulosti jsem si podobného chování nevšimnul, stejně se tak mohlo "něco" stát, jak mi na podzim do auta nateklo viewtopic.php?p=1255204#p1255204
Všimnul jsem si na zamlženém/zamrzlém předním i zadním skle, že se začne odmrazovat, přestože jsem to nezapnul.
Zkusil jsem vyměnit relé R7 - bez efektu. Samozřejmě, pokud výhřev zapnu, zapne se. Pokud je to ale v tom stavu krátce po startu, funguje to takhle "autonomě".
Nebo to s tím nesouvisí? V minulosti jsem si podobného chování nevšimnul, stejně se tak mohlo "něco" stát, jak mi na podzim do auta nateklo viewtopic.php?p=1255204#p1255204
-
- Nováček
To "vrčení" se mi nijak extra podezřelé nezdá. Nejsem extra odborník, ale jestliže je dost rozdílná teplota, logicky i zvuky mohou být nepatrně jiné. Co se týče rozmrazování skla, tak pokud teplota klesne pod 4°C, tak se spíná odmlžování skla (já mám vyhřívané pouze zadní) automaticky, aniž by svítila kontrolka na tlačítku. Takže v tomhle bych závadu určitě nehledal.
Grand C-Max 2014, 1.6 EB 110kw
- Antonín Plhal
- Nováček
Takže jsem měnil relé zbytečně... naštěstí stálo jen 150,- (Bosch).
- Antonín Plhal
- Nováček
Čistě teoreticky, mohla by takhle bzučet volnoběžka alernátoru?
EDIT:
Zvláštní je, že ujedu 10km, nechám auto do druhého dne a zabzučí to 2-3 vteřiny a dobrý. Vrátím se z trasy 50km (teď o víkendu z 2x250km a druhý den to bzučí minutu. Ale vždy až po několika vteřinách od naskočení.
Příjde mi to, jako když po nastartování se "cosi" nevrátí do klidové polohy.
Co kdyby se špatně vracel startér? Frekvence by tomu i napovídala. Jako kdyby nezajel úplně do klidové polohy.
Vrátil jsem se z delší trasy a věděl jsem, že to bude bzučet dýl. Po nastartování po pár vteřinách začal bzučet, vypnul jsem motor a zkusil nastartovat znovu. Už to nezabzučelo!
EDIT:
Zvláštní je, že ujedu 10km, nechám auto do druhého dne a zabzučí to 2-3 vteřiny a dobrý. Vrátím se z trasy 50km (teď o víkendu z 2x250km a druhý den to bzučí minutu. Ale vždy až po několika vteřinách od naskočení.
Příjde mi to, jako když po nastartování se "cosi" nevrátí do klidové polohy.
Co kdyby se špatně vracel startér? Frekvence by tomu i napovídala. Jako kdyby nezajel úplně do klidové polohy.
Vrátil jsem se z delší trasy a věděl jsem, že to bude bzučet dýl. Po nastartování po pár vteřinách začal bzučet, vypnul jsem motor a zkusil nastartovat znovu. Už to nezabzučelo!
- Juros89
- Nováček
Focus při nízké teplotě (menší než 4) spustí výhřevy skel automaticky. Dělá to tak "dobře", že u toho ani nezapne kontrolku na tlačítku. Docela mě to štvalo, někde jsem tu našel návod jak to diagnostikou vypnout.Antonín Plhal píše: 23.11.2024 09:31 Možná to spolu (ne)souvisí:
Všimnul jsem si na zamlženém/zamrzlém předním i zadním skle, že se začne odmrazovat, přestože jsem to nezapnul....
Focus MK3 1,6Ti-VCT 77kw Candy Red, Fiesta MK7 1,25 44kw
- Antonín Plhal
- Nováček
Takhle, on to ve skutečnosti dělal už Mk1. Tam jsem neměl výhřev, ale jakmile jsem měl zamlžené přední sklo, tak po nastartování zapnul klimu, přestože byla vypnutá.
ALE jen tehdy, pokud byl nastaven ofuk předního skla. Mně tohle u Mk3 zmátlo, ale vyzkoušel jsem vypnout ofuk předního skla a skutečně nezačne odmrazovat automaticky - jakmile je zapnut ofuk například jen na hruď a nohy, sklo zůstane zamrzlé, dokud to nezapnu ručně s kontrolkou, nebo nezapnu ofuk předního skla (zde bez kontrolky). Ford vychází z logiky, že když to mám zapnuté, tak to asi chci.
Zmátlo mně to, myslel jsem, jestli to relé nechrčí těch pár vteřin po startu.
K tématu (chrčení) - dělá to startér - ověřeno.
ALE jen tehdy, pokud byl nastaven ofuk předního skla. Mně tohle u Mk3 zmátlo, ale vyzkoušel jsem vypnout ofuk předního skla a skutečně nezačne odmrazovat automaticky - jakmile je zapnut ofuk například jen na hruď a nohy, sklo zůstane zamrzlé, dokud to nezapnu ručně s kontrolkou, nebo nezapnu ofuk předního skla (zde bez kontrolky). Ford vychází z logiky, že když to mám zapnuté, tak to asi chci.
Zmátlo mně to, myslel jsem, jestli to relé nechrčí těch pár vteřin po startu.
K tématu (chrčení) - dělá to startér - ověřeno.