Cvakání relátek po vypnutí motoru
- Voyage en solitaire
- Nováček
Cvakání relátek po vypnutí motoru
Ahoj, před pár měsíci jsem si koupil Focus Active 2020, 1.0 Ecoboost Hybrid. Je to můj první Ford, tak ještě nemám zaběhlé kde, co a jak. S autem jsem spokojený, ale mám jeden problém a proto píši tento dotaz.
Po vypnutí motoru se z prostoru za přístrojovkou, nebo možná až z motorového prostoru (toto se mi ještě nepovedlo vypozorovat) začne ozývat procvakávání relátek a klapání jakoby nějakého ventilu/klapky. Dělá to nepravidelně třeba cca po 30 sekundách, po minutě, řekl bych nahodile a trvá to několik minut než to přestane úplně. Nejprve jsem si myslel, že to má spojitost s centrálem - když jsem chodil kolem auta s klíčem v kapse, ale toto jsem už vyloučil. Dělá to nezávisle na odemčeném, zamčeném autě, prostě přijedu, vypnu motor a ať v autě sedím nebo ho zamknu a odcházím, začne dělat zmíněné zvuky. Žádné chybové hlášení ani kontrolka není aktivní. Vše se jeví jako ok.
Nemá někdo zkušenost co by to mohlo být než vyrazím do servisu? S autem budu v létě jezdit po Francii a nerad bych aby mě někde nechalo.
Díky. Petr
Po vypnutí motoru se z prostoru za přístrojovkou, nebo možná až z motorového prostoru (toto se mi ještě nepovedlo vypozorovat) začne ozývat procvakávání relátek a klapání jakoby nějakého ventilu/klapky. Dělá to nepravidelně třeba cca po 30 sekundách, po minutě, řekl bych nahodile a trvá to několik minut než to přestane úplně. Nejprve jsem si myslel, že to má spojitost s centrálem - když jsem chodil kolem auta s klíčem v kapse, ale toto jsem už vyloučil. Dělá to nezávisle na odemčeném, zamčeném autě, prostě přijedu, vypnu motor a ať v autě sedím nebo ho zamknu a odcházím, začne dělat zmíněné zvuky. Žádné chybové hlášení ani kontrolka není aktivní. Vše se jeví jako ok.
Nemá někdo zkušenost co by to mohlo být než vyrazím do servisu? S autem budu v létě jezdit po Francii a nerad bych aby mě někde nechalo.
Díky. Petr
Ford Focus Active Hybrid 92Kw
- ZaQik
- Admin
Re: Cvakání relátek po vypnutí motoru
to je normalni ... auto pomalu odpojuje jednotlive sekce od napeti (cvakani relatek) + uzavira klapky topeni kvuli pachum a prachu z venku
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
- Sentik
- Test driver
Jojo, tyhle zvuky dokážou překvapit, manželka z toho byla taky dost nervozní, ale po čase to člověk nevnímá...
Co překvapí víc, proč to občas ty zvuky dělá i po tom, co auto pár dní stojí v garáži? Si zas něco náhodně zapíná/vypíná?
Co překvapí víc, proč to občas ty zvuky dělá i po tom, co auto pár dní stojí v garáži? Si zas něco náhodně zapíná/vypíná?
Wiki:
"Zahryovat, býti Zahryován" - náhodná a opakovaná bezdůvodná kontrola účastníka sil. provozu, kdy je příslušníkem PČR tento vyhodnocen jako živel podvratný, přičemž zpravidla jde o řidiče slušného, bezúhonného a předpisů dodržujícího
"Zahryovat, býti Zahryován" - náhodná a opakovaná bezdůvodná kontrola účastníka sil. provozu, kdy je příslušníkem PČR tento vyhodnocen jako živel podvratný, přičemž zpravidla jde o řidiče slušného, bezúhonného a předpisů dodržujícího
- Voyage en solitaire
- Nováček
Díky kluci. Ze začátku jsem si taky říkal, jestli to není nějaká vlastnost. Ale nesedělo mi právě jak píše Sentik, že to dělá i po nějaké době co auto stojí zamčené. Takže chápu to správně, že vám to dělá taky ?
Není opravdu možnost, že to má spojitost s tím, když se kolem auta pohybuji s klíčkem ? že by ho to nějak "očuchávalo" a auto se chystalo ke startu ?
Každopádně za 14 dní na dovolené budu mít z půjčovny jak jinak než taky Focuse, tak jsem zvědav, jestli to bude dělat
Není opravdu možnost, že to má spojitost s tím, když se kolem auta pohybuji s klíčkem ? že by ho to nějak "očuchávalo" a auto se chystalo ke startu ?
Každopádně za 14 dní na dovolené budu mít z půjčovny jak jinak než taky Focuse, tak jsem zvědav, jestli to bude dělat
- Sentik
- Test driver
Dělá mi to odjakživa, nepřikládám tomu žádnej význam, když od auta odejdu a manželka treba v autě zůstává, tak vždy hlásí, že si to dělá zvuků jak USS Enterprise
Cíleně jsem nechtěl bezklíč, protože nesnášim, když se auto otvírá/probouzí, když jdu kolem a stejně ... jdu větrat garáž a občas slysim, jak si tam auto "žije svým životem", odjakživa, od novoty.
EDIT:
Jen dodám, že Focus těch zvuků dělá podstatně víc než Puma...
Cíleně jsem nechtěl bezklíč, protože nesnášim, když se auto otvírá/probouzí, když jdu kolem a stejně ... jdu větrat garáž a občas slysim, jak si tam auto "žije svým životem", odjakživa, od novoty.
EDIT:
Jen dodám, že Focus těch zvuků dělá podstatně víc než Puma...
Wiki:
- Voyage en solitaire
- Nováček
Super, na jednu stranu jsem potěšen, že to není porucha a na druhou si teda budu muset zvyknout, že to bude dělat pořád
V každém případě díky za pomoc, příště napíši dřív, měsíc jsem ve stresu co s tím autem je
V každém případě díky za pomoc, příště napíši dřív, měsíc jsem ve stresu co s tím autem je
- reckoname
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Mám taky hybrid a to cvakání relátek mě taky překvapilo, mk3 to nedělá. Ale nijak jsem to neřešil, došlo mi, že je to vlastnost. Máš auto už 4 roky staré. V jaké kondici máš baterku? Ta moje po 3.5 roku odešla a u hybridu, když je slabá baterka, tak auto odpojuje Fordpass a klimatizaci. To jenom, aby tě to ve Francii nepotkalo.
FF4, 1.0L EcoBoost, 114 kW, ST Line, Bílá
Byl:
FF3, 1.0L EcoBoost, 92 kW, Trend Sport, Red Candy
FF2, 1.6, 74kW
FF1, 1.6, 74kW
Byl:
FF2, 1.6, 74kW
FF1, 1.6, 74kW
- Voyage en solitaire
- Nováček
Od té doby co mi tady kluci uklidnili, že je to normální, jsem si začal zvykat a už to tolik nevnímám, ale fakt jsem se s tím u jiného auta nesetkal.
V jaké kondici je baterka nevím, dá se to nějak zjistit nebo jen diagnostikou ? Klima normálně běží a nic se neodpojuje. Jak se to projevovalo, když ti odešla, je auto pak pojízdné ?
V jaké kondici je baterka nevím, dá se to nějak zjistit nebo jen diagnostikou ? Klima normálně běží a nic se neodpojuje. Jak se to projevovalo, když ti odešla, je auto pak pojízdné ?
- reckoname
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Auto bylo pojízdné, normálně startovalo. Akorát, když jsem vypnul motor, po půlminutě mi na rádiu vyskočila hláška, vypnutí systému pro úsporu energie a rádio se vyplo. Takže, když jsem čekal v autě a chtěl mít zapnuté rádio, tak to nešlo, každou chvilku se vypnulo. Když jsem baterku z auta vytáhl, byla už pěkně po stranách vypouklá.
Byl:
FF2, 1.6, 74kW
FF1, 1.6, 74kW
Byl:
FF2, 1.6, 74kW
FF1, 1.6, 74kW
- Voyage en solitaire
- Nováček
Tak to mi zatím nedělá. Každopádně bych čekal, že vydrží déle. Kolik mělo tvoje auto najeto, když odešla ? Já tam mám teď 42tis. a moje auto je ještě rok a půl/do 100t.km v nějaké prodloužené záruce. Baterku jsi kupoval novou ve Fordu ? Koukal jsem, že je to zřejmě Bosch.
- reckoname
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Auto mělo najeto 83000, odešla asi tím, že auto poslední půlrok toho moc nenajezdilo 1000km, takže baterka nebyla dobíjená. Koupil jsem Vartu přes net, ve Fordu by stála dvojnásob. Sám jsem si ji vyměnil. Práce asi tak na hodinu, musí jít pryč i vzduchový filtr, jinak baterku nevyndáš, nejdřív ji je potřeba posunou směrem k filtru.
Byl:
FF2, 1.6, 74kW
FF1, 1.6, 74kW
Byl:
FF2, 1.6, 74kW
FF1, 1.6, 74kW
- Voyage en solitaire
- Nováček
Já tě špatně pochopil, myslel jsem, že jsi měnil hybridní baterii, ale ty jsi měnil normální startovací 12V. Proto mi bylo divné, že by odešla tak brzy.