jenikHK píše: 13.05.2023 08:54
........Pokud člověk hledá v nabídce e-shopů, podle typu vozu, motorizace, je tam jasně uvedené do 01/2008 delší řemen, od 02/2008 kratší elastický......
Přesně tak. Ty datumy
do.. a
od.. bývají občas uvedeny i u některých ostatních dílů, na to si dávám při objednáváni vždycky pozor. Viděl jsem to například i u některého výfuku a pod.. Podle čeho si servis pana Sklenáře vyhledává a objednává potřebné díly a co má za dodavatele, to netuším. Podle nečeho to ale vyhledávat musí a řemen, který tam dali, t.j. Continental 6PK1240 se u žádného Forda nevyskytuje. V tomto rozměru vždy pouze ELAST.
Pochopím samozřejmě, že při objednání se může vloudit chybička. Pak je tady ale také odbornost a praxe mechanika. Chápu, že automobilů je obrovské množství a každá značka je jiná, každý model a každá motorizace má svá specifika apod.. Ale, takovou základní znalost v oboru, jako že motor s pružným napínákem má
NEelast řemen a motor s pevnou kladkou má Elast, by měl snad každý automechanik vědět. Taková záměna by se prostě stávat neměla a už vůbec ne u pana "chytrého, neomylného", který ví všechno nejlépe a jedná s člověkem, jako s nějakým technickým analfabetem. A ještě mě pak řekne, jaká to byla fuška... no radši bych vůbec nechtěl vidět, jakým způsobem tam ten NEelast řemen vlastně narvali.
jenikHK píše: 13.05.2023 08:54
........Ještě mě napadá jedna připomínka na adresu servisu - a sice, že při výměně kompresoru klimatizace, tedy i jeho řemenu, bych nabídnul i výměnu druhého řemenu (pokud není zánovní) - neboť při jeho selhání je třeba opět měnit i řemen kompresoru. Ale to bych chtěl už moc...
JJ, to už by jsi chtěl moc. Nemluvě o tom, že to by pak bylo o takové 2 až 3 tisíce určitě dražší, při jeho cenách (marže na materiálu je v tomto servisu naprosto běžně až 300%).
Já bohužel nevím, v jaké stavu ten řemen byl a zda se na něm už dalo nějak poznat, že není stoprocentní. Prasknul mě přesně za 4 týdny po opravě klimatizace a ujetí cca 1400km. A současně byl vylomený kus boku řemenice, což nevím, z jakého vlastně důvodu. Škoda, že jsem si to nevyfotil. Každopádně ano, je to přesně jak píšeš a právě proto by nabídka na výměnu druhého řemene byla rozhodně na místě. Každý slušný mechanik by to tak udělal.